Rezolvari la marketing si mediul concurential bac 2009

Rezolvari la marketing si mediul concurential bac 2009

Mesajde adriana2009 pe Sâm Iun 13, 2009 3:43 pm

Rezolvari la marketing si mediul concurential bac 2009

Varianta 1

I-1a 2a 3b 4a 5d 6)1c 2d 3b 4f 5e
7A 8 A 9F
II-1. Principiul maximizarii consumului consta in stimulare la max a consumului ceea ce va conduce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare, a fortei de munca si a averii
2. 1- profit.
3. obiectivul.
4. Premisa.
5. Schema: 1-stabilirea obiectivelor;
2-elaborarea strategiilor;3-elaborarea planurilor si programelor;4-punerea in actiune;5-urmarirea si controlul.
6. a- Functia desemneaza o grupare de activitati determinate pe baza unui anumit criteriu esential, care ofera posibilitatea intelegerii teoretice a marketingului.
b- functiile marketigului in viziunea scolilor romanesti: *cercetarea pietei, a nevoilor de utilizare sau de consum(fct.premisa); *imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata(fct.de mijloc); *satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare(fct.obiectiv); *maximizarea eficientei economice sau maximizarea profitului(fct.obiectiv).
III- a)motivarea are drept scop stiularea angajatilor pt obtinerea de performante prin recompense financiare si nonfinanciare motivante echitabile consistente.
b) analiza teoriei motivationale, studierea obiectivelor strategice ale firmei, elaborarea variantelor de strategie motivational, realizarea de consultari strategice la toate nivelurile manageriale, aplicarea si reevaluarea strategiilor motivationale.
c) principiul la munca egala salariu egal, princpiul salariului negociabil,principiul salariului munim ,principiul liberalizarii salariale.
d)tipuri de recompense: bani benefici gratuitati premiiprincipiul de participare la impartirea profitului.





Varianta 2

I-1d 2b 3c 4a 5d 6)1f 2d 3a 4b 5e
7A 8A 9A
10- Comunicarea intrapersonala – individual se recunoaste si se judeca pe sine
Principiul coerentei, principiul schimbului permanent si principiul perceptiei globale sunt cele 3 componente ale comunicarii eficiente
II-1. Planificarea strategica orientata spre piata este procesul managerial de concepere si pastrare a unei relatii viabile de corespondenta intre obiectivele, abilitatile si resursele firmei si ocaziile pe care le are pe piata.
2. Consumatorului.
3. Obiectiv.
4. Realiste.
5. Schema: 1-analiza mediului;2-elaborarea strategiilor;3-elaborarea planurilor si programelor;4-punerea in actiune;5-urmarirea si controlul.
6. a- principiile marketigului sunt realizate prin satisfacerea clientilor si obtinerea de profit.
b- trei principii ale marketigului: maximizarea consumului, maximizarea satisfactiei consumatorului, maximizarea posibilitatilor, maximizarea calitatii.
III- a) una dintre cele mai importante modalitatide evidentiere a unei intreprinderi constituie imbunatatirea continua a calitatii n comparatie cu cea a concuretilor.
b) experientele lor anterioare;comunicatiile in legatura cu produsul serviciul in cauza; publicitatea facuta de firma producatoare.
c)costul calitatii necorespunzatoare: pierderile unor clienti, refacerea prduselor pt a ajungela varianta corespunzatoare ; efecte interne , scaderea moralului.
d)firmele isi imbunatatesc tehnologiile si produsele cu scopul de a stimula migrarea cererii catre articole cu valoare mai mare.
e) oproblema importanta o rep esalonarea in timp a executiei modificarilor in asa fel incat aceasta san u aiba loc prea devreme sau prea tarziu.
f)====================================
g)avantaj- solicita inmai mica masura fluxul de numerar al firmei
dezavantaj- faptul ca permite concurentilor sa ia cunostinta de schimbarile produse sis a treaca la reproiectarea liniilo proprii

Varianta 3

I-1b 2b 3b 4c 5 a 6)1d 2e 3a 4f 5b
7F 8A 9A 10-obiective economice-cresterea cifrei de afac, -reducerea riscului ,cresterea nivelului investitiilor, -cresterea sau mentinerea cotei de piata
II-1. Principiul maximizarii calitatii vietii vizeaza nu doar cantitatea, calitatea, disponibilitatea si costul bunurilor materiale si serviciilor, ci si calitatea mediului natural si cultural.
2. Clientilor.
3. Obiectiv.
4. Profit.
5. Schema: 1-specifice;2-masurabile;3-posibil de atins;4-relevante;5-posibil de realizat in timp.
6. a- Scopul planificarii strategice este sa modeleze activitatile economice si produsele firmei in asa fel incat sa se realizeze profiturile si ratele de crestere urmarite.
b- etapele procesului de planificare strategica(3): analiza mediului, stabilirea obiectivelor, elaborarea strategiilor, elaborarea planurilor si programelor, punerea in actiune, urmarirea si controlul.
III- a) formarea continua a personalului , motivarea personalului , modernizarea tehnologiei , masuri de reducere a costurilor imbunatatirea continua a calitatii.
b) motivarea personalului are drept scop stimularea angajatilor pentru obtinerea de performante prin recompense financiare , si nonfinanciare echitabile consistente motivante.
c) plata timpului nelucrat , servicii si alte recompense , programede protectie.
d) plata timpului nelucrat—concediu odihna, sarbatoi legale , aniversari
servicii si alte recompense—mese gratuite ,masina de serviciu
programe protectie—asigurari de viata, ajutor somaj




Varianta 4

I-1b 2b 3a 4a 5c 6)1f 2a 3e 4c 5b
7A 8F 9F 10-gr de sadisfacere a clientului constitue un ob psihologic al firmei
II-1. Managementul prin obiective(MBO) consta in faptul ca unitatile isi stabilesc o combinatie de obiective, inclusiv profitabilitate, cresterea vanzarilor, imbunatatirea cotei de piata, limitarea riscurilor, capacitatea de inovare si reputatie, dupa care incep sa-si gestioneze activitatea pe baza lor.
2. Calitativa.
3. Functie.
4. Piata.
5. Schema: 1-analiza mediului;2-stabilirea obiectivelor;3-elaborarea strategiilor;4-punerea in actiune;5-urmarirea si controlul.
6. a- elemente dintr-un plan(2): termene precise de realizare a activitatilor, mijloacele de mobilizat, tehnicile utilizate, persoanele responsabile cu punerea lor in aplicare.
b- Criterii dupa care se formuleaza obiectivele firmei: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
III- a) ) principiul la munca egala salariu egal, princpiul salariului negociabil,principiul salariului munim ,principiul liberalizarii salariale
b) realizarea unui climat de valorizare a muncii bine facute , construirea unor finaluri de cariera constructive realizarea situatiilor concurentiale de munca pe baza diversificarii sarcinilor pentru a solicita ntregul potential productival angajatilor, eliminarea barierelor birocratice organizatrice si a celor legate de conditiile de munca, asigurarea competitiei intraorganizationale intre indivizi si grupuri pe baza definirii clare a citeriilor si obeictivelor in conformitate cu un regulament prestabilit care sa conduca simultan la potentarea cooperarii
c) bani beneficii premii gratuitati princiiul de participare la impartirea profitului
d) bani- reprezinta salarile personalului si pot atinge si 50% din costurile unei companii si rep principala cauza a insatisfac salariale.
Gratuitatile –sunt oferite doar unora dintre angajati se refera la case de vacanta clubul accesul la parcarile rezervate.




Varianta 5
I-1b 2a 3a 4c 5a 6) 1d 2b 3a 4e 5fc 7F 8a 9A 10-Comunicarea intrapersonala permite comunicarea individului cu sine insusi. Cash- flow-ul este calculate ca diferenta intre incasari si cheltuieli curente.
II-1. Scopul planificarii strategice este este sa modeleze activitatile economice si produsele firmei in asa fel incat sa se realizeze profiturile si ratele de crestere urmarite.
2. Informatiilor.
3. Activitati.
4. Consumul.
5. Schema: 1-analiza mediului;2-stabilirea obiectivelor;3-elaborarea strategiilor;4-elaborarea planurilor si programelor;5-urmarirea si controlul.
6. a- Doua caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa.
b- Trei roluri indeplinite de obiective: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
III- a)formarea si perfectionarea angajatilor are drept scop identficarea aprecierea si facilitarea dezvoltarii compentelor acestora permitand individului sa performeze in sarcini aferente unor posturi prezente sau viitoare.
B)ajutarea acestora in atingere unor maxime de performanta in reaizarea muncii lor , pregatirea lor in evolutii viitoare la locul de munca
c) studiu de caz, demonstratii, simulari, probleme de rezolvat, jocuri ,prezentari
d) motivarea personalului are drept scop stimularea angajatilor pentru obtinerea de performante prin recompense financiare , si nonfinanciare echitabile consistente motivante
e) recompenre directe: salariu de baza, salariu de merit- plata amanita , sistemul de stimulente







Varianta 6


I-1b 2b 3c 4d 5a 6) 1f 2a 3b 4c 5d
7A 8F 9F 10-comunicarea interpersonala este comunicarea prin dialog intre prieteni colegi
-intelegerea corecta a mesajului este un obiectiv al msg
II1. Functia premisa urmareste obtinerea informatiilor cu privire la pietele efective si potentiale, la ansamblul necesitatilor de consum solvabile si insolvabile, dar si la comportamentul consumatorului.
2. Profitului.
3. Mijloc.
4. SWOT
5. Schema: 1-analiza mediului,2-stabilirea obiectivelor;3-elaborarea strategiilor;4-elaborarea planurilor si programelor;5-punerea in actiune.
6. a- Planificarea strategica orientata spre piata este procesul managerial de concepere si
pastrare a unei relatii viabile de corespondenta intre obiectivele, abilitatile si resursele firmei si ocaziile pe care le are pe piata.
b- Misiunea firmei: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
III- a)motivarea personalului are drept scop stimularea angajatilor pentru obtinerea de performante prin recompense financiare , si nonfinanciare echitabile consistente motivante
b) recompense indirecre- programe de protectie , plata timpului nelucrat , servicii si alte recompense
recompense directe – salariu de baza , salariu de merit
c) principiul la munca egala salariu egal, princpiul salariului negociabil,principiul salariului munim ,principiul liberalizarii salariale
d) realizarea unui climat de valorizare a muncii bine facute , construirea unor finaluri de cariera constructive realizarea situatiilor concurentiale de munca pe baza diversificarii sarcinilor pentru a solicita ntregul potential productival angajatilor, eliminarea barierelor birocratice organizatrice si a celor legate de conditiile de munca, asigurarea competitiei intraorganizationale intre indivizi si grupuri pe baza definirii clare a citeriilor si obeictivelor in conformitate cu un regulament prestabilit care sa conduca simultan la potentarea cooperarii

Varianta 7

I-1c 2c 3b 4c 5c 6)1d 2e 3b 4f 5c
7F 8A 9A 10A 11-cresterea profitului si a ratei profitului fac parte din ob economice
II-1. Principiul maximizarii consumului considera ca rolul activitatii de marketing este sa stimuleze la maximum consumul ceea ce va conduce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare a fortei de munca si a veniturilor.
2. Mijloc.
3. Analiza.
4. Misiunea.
5. Schema: etapele procesului de planificare strategica: stabilirea obiectivelor, elaborarea strategiilor, elaborarea planurilor si a programelor, punerea in actiune, urmarirea si controlul.
6. a- instrumente de promovare pe care le poate utiliza firma: publicitatea, promovarea vanzarilor, relatiile publice, forta de vanzare, participarea la targuri si expozitii.
b- tehnici si mijloace de publicitate: publicitatea prin mass-media, publicitatea exterioara, publicitatea directa si cea gratuita.
c- tehnici utilizate in promovarea vanzarilor: reducerile de pret, demonstratiile si degustarile, jocurile si concursurile, premiile, mostrele, cadourile promotionale, publicitatea la locul vanzarii, merchandising-ul.
III- a)formarea si perfectionarea angajatilor are drept scop identficarea aprecierea si facilitarea dezvoltarii compentelor acestora permitand individului sa performeze in sarcini aferente unor posturi prezente sau viitoare.
b) analiza teoriei motivationale, studierea obiectivelor strategice ale firmei, elaborarea variantelor de strategie motivational, realizarea de consultari strategice la toate nivelurile manageriale, aplicarea si reevaluarea strategiilor motivationale
c)sistem de recompense: recompense direcre- salariu de baza ,salariu de merit ; recompense indirecte- plata timpului nelucrat , servicii si alte recompense, programe de protectie
d) principiul salariu egal munca egala, principiul liberalizarii salariale, principiul salariilor minime , principiul negocierii salariilor, caracterului confidential al salariilor



Varianta 8


I 1a 2a 3d 4b 5a 6) 1c 2e 3f 4a 5d
7F 8A 9A 10F 11 Comunicarea intrapersonala permite comunicarea individ
ului cu sine insusi.
II-1. Principiul maximizarii satisfactiei consumatorului consta in evidentierea laturii calitative a consumului de bunuri si servicii.
2. Profitului.
3. Firma.
4. Piata.
5. Schema: etapele procesului de planificare strategica: analiza mediului, stabilirea obiectivelor, elaborarea strategiilor, punerea in actiune, urmarirea si controlul.
6. a- tehnici si mijloace de publicitate: publicitatea prin mass-media, publicitatea exterioara, publicitatea directa si cea gratuita.
b- rolul fortelor de vazare: este de a realiza vanzarea directa sau vanzarea personala, in cadrul careia se realizeaza un dialog direct intre vanzator si cumparator.
c- cai si mijloace de actiune utilizate pt promovarea relatiilor cu publicul: editarea unor tiparituri, publicatii de întreprindere; organizarea unor manifestatii stiintifice, culturale, sportive sau sponsorizarea unor actiuni de acest gen; infiintarea sau colaborarea la infiintarea unor fundatii; acordarea de interviuri.
III- a) formarea si perfectionarea angajatilor are drept scop identficarea aprecierea si facilitarea dezvoltarii compentelor acestora permitand individului sa performeze in sarcini aferente unor posturi prezente sau viitoare
b)bani beneficii gratuitati premii
c) )sistem de recompense: recompense direcre- salariu de baza ,salariu de merit ; recompense indirecte- plata timpului nelucrat , servicii si alte recompense, programe de protectie
d) ajutarea acestora in atingere unor maxime de performanta in reaizarea muncii lor , pregatirea lor in evolutii viitoare la locul de munca
e)penru a realize acest lucru ea tre sa realizeze produsele la nivelul dorit de consumatori si chiar sa depaseasca nivelul respectiv.
Asteptarile consumatorilor:experientele lor anterioare, comunicatiile in legatura cu produsul / serviciul in cauza, publicitatea facuta de firma producatoare.
Costurile calitatii necorespuzatoare: pierdere unor clienti ,refacerea produsului, efecte interne, scaderea moralului.


Varianta 9
I-1b 2a 3d 4d 5b 6) 1e 2d 3a 4c 5b
7F 8A 9A 10A 11-intelegerea corecta a mesajului este un ob al comunicarii
II-1. Principiul maximizarii posibilitatilor de alegere a consumatorului presupune ca varietatea bunurilor si serviciilor ce ar corespunde dorintelor sale sa fie imensa, ceea ce conduce la marirea costurilor si a preturilor acestora, iar in conditiile veniturilor limitate posibilitatilor de cumparare se reduc si nu se mai pot atinge celelalte obiective.
2. Planificarea.
3. Premisa.
4. Obiectivelor.
5. Schema: analiza mediului, stabilirea obiectivelor, elaborarea strategiilor, elaborarea planurilor si programelor, punerea in actiune.
6. a- instrumente de promovare: publicitatea, promovarea vanzarilor, relatiile publice, forta de vanzare, participarea la targuri si expozitii.
b- tehnici si mijloace de publicitate: publicitatea prin mass-media, publicitatea exterioara, publicitatea directa si cea gratuita.
c- cai si mijloace de actiune utilizate pt promovarea relatiilor cu publicul: editarea unor tiparituri, publicatii de întreprindere; organizarea unor manifestatii stiintifice, culturale, sportive sau sponsorizarea unor actiuni de acest gen; infiintarea sau colaborarea la infiintarea unor fundatii; acordarea de interviuri.
III- a) mari resurse financiare, patrunderea pe noi piete, diversificarea gamei de produse, transport gratuity, comenzi onorate in cel mai curt timp, preturi medii, calitatea produselor buna, gama produselor limitata, imagine slaba , angajatii sunt calificati , publicitate la toate canalele noi, cresterea pietei.
b)puncte tari- mari resurse financiare, comenzi onorate in cel mai scurt timp, preturi medii, calitatea produselor bune, angajatii sunt calificati, transport gratuit
puncte slabe- gama produselor limitata , imaginea slaba
oportnitati- patrunderea pe noi piete, divesificarea gamei de produse
c) cpi= vi/ v* 100= 23/176*100=0,13*100=0,13%
cpi=vi\v*100= 37/176*100=0,21%
d)bani, beneficii,gratuitati
e) penru a realize acest lucru ea tre sa realizeze produsele la nivelul dorit de consumatori si chiar sa depaseasca nivelul respectiv.
Asteptarile consumatorilor:experientele lor anterioare, comunicatiile in legatura cu produsul / serviciul in cauza, publicitatea facuta de firma producatoare. Costurile calitatii necorespuzatoare: pierdere unor clienti ,refacerea produsului, efecte interne, scaderea moralului.

Varianta 10
I_1c 2a 3b 4a 5b 6) 1b 2c 3e 4a 5d
7A 8F 9FA 10A 11-fidelizarea clientilor reprezinta un ob psihologic
II-1. Principiul maximizarii calitatii vietii vizeaza nu doar cantitatea, calitatea, disponibilitatea si costul bunurilor materiale si serviciilor, ci si calitatea mediului natural si cultural.
2. Obiectiv.
3. Satisfactiei.
4. Misiunea.
5. Schema: 1-reducerile de pret, 2-demonstratiile si degustarile, 3-jocurile si concursurile, 4-premiile, 5-mostrele, 6-cadourile promotionale.
6. a- Scopul planificarii strategice este sa modeleze activitatile economice si produsele firmei in asa fel incat sa se realizeze profiturile si ratele de crestere urmarite.
b- Misiunea firmei: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
c- Criterii indeplinite de obiective pt metoda MBO: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
III- a) dispune de infrastructura, patrunderea penoi piete prin extinderea liniei de produse , asigura transportul gratuit catre magazinele de profil, omenzi onorate zilnic preturi practicate mini, imaginea pepiata slaba, personalul calificat, nivelul prouctivitatii este scazut , publicitate rin toate canalele mass media , cresterea pietii lenta.
b)Puncte tari- dispune de infrastructura, asigura transport gratuit, comenzi onorate zilnic, preturi practicate mici , personal calificat,
Puncte slabe- imagine ape piata slaba, nivelul productivitatii este scazut,
Oportunitati- patrunderea pe noi piete,prin extinderea liniei de produse
c) ) cpi= vi/ v* 100= 44\204* 100=0,21%
cpi= vi/ v* 100= 37\204*100=0,18%
d) bani, gratuitati, beneficii
e) penru a realize acest lucru ea tre sa realizeze produsele la nivelul dorit de consumatori si chiar sa depaseasca nivelul respectiv.
Asteptarile consumatorilor:experientele lor anterioare, comunicatiile in legatura cu produsul / serviciul in cauza, publicitatea facuta de firma producatoare.
Costurile calitatii necorespuzatoare: pierdere unor clienti ,refacerea produsului, efecte interne, scaderea moralului.
Varianta 11
I_1c 2a 3d 4a 5a 6) 1f 2a 3d 4c 5e
7F 8F 9A 10A 11-receptarea corecta a msg este un obiectiv al comunicarii
-receptorul este pers care primeste mesajul
II-1. Principiul maximizarii calitatii vietii vizeaza nu doar cantitatea, calitatea, disponibilitatea si costul bunurilor materiale si serviciilor, ci si calitatea mediului natural si cultural.
2. Satisfacerea.
3. Strategiile.
4. Obiectivelor.
5. Schema: 1-reducerile de pret, 2-demonstratiile si degustarile, 3-publicitatea la locul vanzarii, 4-premiile, 5-mostrele, 6-cadourile promotionale.
6. a- Scopul planificarii strategice este sa modeleze activitatile economice si produsele firmei in asa fel incat sa se realizeze profiturile si ratele de crestere urmarite.
b- Planurile ce pun in aplicare strategia firmei trebuie sa precizeze: termenele precise de realizare a activitatilor; mijloacele de mobilizat; tehnicile utilizate; persoanele responsabile cu punerea in aplicare.
c- Trei caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa; a conectat la structura organizatorica un ansamblu de sisteme de informare, planificare si control capabile sa-i asigure supletea si cea mai inalta eficienta.
III- a)dispunde de resurse financiare, asigura transport gratuit, comenzi onorate in termen scurt, imaginea pe piata buna, peronalul este calificat numar insuficient de personal, dorste cucerirea de noi piete, extinderea gamei de produse, publicitatea la toate canalele media, vanzarea unor produse substituent.
b)puncte tari- dispune de resurse financiare, asigura transportul gratuit, comenzi onorate in termen scurt, imagine ape piata buna,personalul este calificat.
puncte slabe- preturi practicate mari, numar insufficient de personal,
oportunitati-doreste cucerirea de noi piete ,extinderea gamei de produse comerciale.
c) cpi= vi/ v* 100=18\215*100=0,08%
cpi= vi/ v* 100=16\215*100=0,07%
d)bani , beneficii , gratuitati
e) penru a realize acest lucru ea tre sa realizeze produsele la nivelul dorit de consumatori si chiar sa depaseasca nivelul respectiv.
Asteptarile consumatorilor:experientele lor anterioare, comunicatiile in legatura cu produsul / serviciul in cauza, publicitatea facuta de firma producatoare.
Costurile calitatii necorespuzatoare: pierdere unor clienti ,refacerea produsului, efecte interne, scaderea moralului.

Varianta 12
I-1b 2d 3d 4c 5d 6) 1c 2b 3e 4f 5a
7A 8A 9F 10F 11-receptorul este persoana care primeste mesajul
-gradul de sadisfacere al clientului este un obiectiv psihologic al firmei
II-1. Principiul maximizarii satisfactiei consumatorului consta in evidentierea laturii calitative a consumului de bunuri si servicii.
2. Premisa.
3. Firma.
4. Economice.
5. Schema: 1-reducerile de pret, 2-demonstratiile si degustarile, 3-publicitatea la locul vanzarii, 4-premiile, 5-cadourile promotionale, 6-mostrele.
6. a- Rolul strategiilor in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor. Ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani.
b- Planurile ce pun in aplicare strategia firmei trebuie sa precizeze: termenele precise de realizare a activitatilor; mijloacele de mobilizat; tehnicile utilizate; persoanele responsabile cu punerea in aplicare.
c- Trei caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa; a conectat la structura organizatorica un ansamblu de sisteme de informare, planificare si control capabile sa-i asigure supletea si cea mai inalta eficienta.
III- a) gama larga de servicii, asigura transportul gratuit catre clienti , comenzi onorate in termen scurt, preturi practicate mari, imaginea pe piata foarte buna, personalul este apreciat pozitiv de clienti, vanzarea cu credit, dobanzile pe piata mari, cucerireac de noi piete , extinderea gamei de produse, piata de desfacere mare, produse de calitate mai buna,
b) puncte tari- gama larga de servicii, asigura transportul gratuit catre clienti , comenzi onorate in termen scurt, imaginea pe piata foarte buna, personalul este apreciat pozitiv de clienti, vanzarea cu credit
puncte slabe- pretui practicate mari, dobanzile pe piata mari,
obiective- cucerirea de nnoi piete, extinderea gamei de produse
c) cpi= vi/ v* 100=28\230*100=0,12
cpi= vi/ v* 100=34\230*100=0,14
d) principiul la munca egala salariu egal, princpiul salariului negociabil,principiul salariului munim ,principiul liberalizarii salariale
e)stimuleaza migrarea cereri catre articole cu valoare mai mare, permite firmei sa observe modul in care clientii si distribuitorii ai reactioneaza la schimbarile produse

Varianata 13
I-1d 2a 3b 4a 5b 6)1d 2c 3e 4b 5a
7A 8A 9F 10A 11-dezbaterea este o forma a comunicarii verbale
-puterea cumparatorului este data de gradul de inf al cumparatorului
II-1. Functia de cercetare a pietei, a nevoilor de utilizare sau de consum urmareste obtinerea de informatii cu privire la pietele efective si potentiale, la ansamblul necesitatilor de consum solvabile si insolvabile, dar si la comportamentul consumatorului.
2. Consumului.
3. Cerintele.
4. Misiunea.
5. Schema: 1-reducerile de pret; 2-demonstratiile si degustarile, 3-publicitatea la locul vanzarii, 4-premiile, 5-cadourile promotionale, 6-mostrele.
6. a- Rolul strategiilor in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor. Ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani.
b- tehnici utilizate in promovarea vanzarilor: reducerile de pret, demonstratiile si degustarile, jocurile si concursurile, premiile, mostrele, cadourile promotionale, publicitatea la locul vanzarii, merchandising-ul.
c- Misiunea firmei: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
III- a) linie de produse limitata transport gratui la domiciliu instalarea produselor si service gratuit, cresterea puterii de cumparare, aprovizionare saptamanal, mij de transport proprii, preturi mari, pub in ziare si post de radio locale.
b) puncte tari-transport gratui la domiciliu instalarea produselor si service gratuit, cresterea puterii de cumparare,
puncte slabe- linie de produse limitata, preturi mari, pub in ziare si post de radio locale
c) cpi= vi/ v* 100=28/245*100=0,11
cpi= vi/ v* 100=37\245*100=0,15%
d) penru a realize acest lucru ea tre sa realizeze produsele la nivelul dorit de consumatori si chiar sa depaseasca nivelul respectiv.
Asteptarile consumatorilor:experientele lor anterioare, comunicatiile in legatura cu produsul / serviciul in cauza, publicitatea facuta de firma producatoare.
Costurile calitatii necorespuzatoare: pierdere unor clienti ,refacerea produsului, efecte interne, scaderea moralului.


Varianta 14
I-1d 2d 3d 4b 5d 6) 1f 2c 3e 4b 5d
7A 8F 9A 10A 11-gradul de sadisfacere al clientului reprezinta un obiectiv psihologic
II-1. Principiul maximizarii satisfactiei consumatorului consta in evidentierea laturii calitative a consumului de bunuri si servicii.
2. Posibilitatilor.
3. Premisa.
4. Targurile.
5. Schema: 1-publicitatea la locul vanzarii; 2-demonstratiile si degustarile, 3-reducerile de pret, 4-premiile, 5-cadourile promotionale, 6-mostrele.
6. a- Rolul strategiilor in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor. Ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani.
b- Patru forme de promovare prin fortele de vanzare: identificarea pietelor potentiale, contactarea clientilor potentiali si schimbul de informatii cu acestia, negocierea ofertelor si incheierea contractelor, asigurarea asistentei de specialitate pt produsele vandute, culegerea informatiilor privind concurenta.
c- instrumente de promovare: publicitatea, promovarea vanzarilor, relatiile publice, forta de vanzare, participarea la targuri si expozitii.
III- a) gama de produse limitata ,capacitate de inovare, personal calificat si amabil, imabginea pe piata slaba,cererea mare, cresterea puterii de cumparare, mij de transport inchiriate, preturi mari, lipsa de viziune pe termen lung, produse de calitate buna, transport gratuit la domiciliu , instalarea produselor si service gratuit,
b) puncte tari- capacitati de inovare, personal calificat si amabil, cresterea uterii de cumparare; puncte slabe- game de produse limitata , imaginea de piata slaba, mij de transport inchiriate
c) cpi= vi/ v* 100=16|195*100=0,08%
cpi= vi/ v* 100=34\195*100=0,17%
d) penru a realize acest lucru ea tre sa realizeze produsele la nivelul dorit de consumatori si chiar sa depaseasca nivelul respectiv.
Asteptarile consumatorilor:experientele lor anterioare, comunicatiile in legatura cu produsul / serviciul in cauza, publicitatea facuta de firma producatoare.
Costurile calitatii necorespuzatoare: pierdere unor clienti ,refacerea produsului, efecte interne, scaderea moralului

Varianta 15

I-1d 2b 3d 4b 5c 6) 1a 2d 3e 4b 5c
7F 8A 9A 10A 11cresterea profitului si a ratei profitului rep un obiectiv economic
II-1. Principiul maximizarii consumului considera ca rolul activitatii de marketing este sa stimuleze la maximum consumul ceea ce va conduce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare a fortei de munca si a veniturilor.
2. Premisa.
3. Promovarea.
4. Planificarea
5. Schema: 1-mostrele, 2-demonstratiile si degustarile, 3-reducerile de pret, 4-premiile, 5-cadourile promotionale, 6-publicitatea la locul vanzarii.
6. a- Rolul misiunii: misiunea arata de ce este necesara firma. Ea trebuie sa raspunda la intrebarile: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
b- Doua caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa.
c- Trei intrebari la care trebuie sa raspunda strategia unei firme: cum putem folosi punctele tari? Cum putem inlatura punctele slabe? Cum putem exploata fiecare oportunitate? Cum ne putem apara in fata amenintarilor din mediul extern?
III a)infrastructuta slaba, gama variata de produse, transport gratuit la domiciliul clientului, instalarea produselor si service gratuit, preturi mari, reduceri prin livrari mari , personal amabil si calificat, imaginea slaba pe piata;
b) puncte tari- transport gratuit , gama variata de produse, transport gratuit la domiciliul clientului; puncte slabe-infrastructura slaba, preturi mari, imaginea slaba pe piata
c) cpi= vi/ v* 100=26\219*100=0,11%
cpi= vi/ v* 100=41/219*100= 0,18%
d) penru a realize acest lucru ea tre sa realizeze produsele la nivelul dorit de consumatori si chiar sa depaseasca nivelul respectiv.
Asteptarile consumatorilor:experientele lor anterioare, comunicatiile in legatura cu produsul / serviciul in cauza, publicitatea facuta de firma producatoare.
Costurile calitatii necorespuzatoare: pierdere unor clienti ,refacerea produsului, efecte interne, scaderea moralului

Varianta 16
I-1c 2c 3d 4a 5d 6)1b 2d 3e 4a 5f
7A 8F 9A 10A 11 receptarea corecta a msg este un obiectiv al comunicarii
II-1. Functia de satisfacere in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare reprezinta ratiunea de a fi a agentului economic, prin realizarea bunurilor si serviciilor. Este considerata functia obiectiv prin care se vizeaza producerea si oferirea numai a acelor produse si servicii necesare consumului productiv si personal.
2. Calitatii.
3. Cerintele.
4. Scopul.
5. Schema: 1-premiile, 2-demonstratiile si degustarile, 3-reducerile de pret, 4-mostrele, 5-cadourile promotionale, 6-publicitatea la locul vanzarii.
6. a- Rolul misiunii: misiunea arata de ce este necesara firma. Ea trebuie sa raspunda la intrebarile: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
b- Etapele procesului de planificare strategica: analiza mediului, stabilirea obiectivelor, elaborarea strategiilor, elaborarea planurilor si programelor, punerea in actiune, urmarirea si controlul.
c- cai si mijloace de actiune utilizate pt promovarea relatiilor cu publicul: editarea unor tiparituri, publicatii de întreprindere; organizarea unor manifestatii stiintifice, culturale, sportive sau sponsorizarea unor actiuni de acest gen; infiintarea sau colaborarea la infiintarea unor fundatii; acordarea de interviuri.
III- a)personal bine calificat, gama limitata de produse , gama variata de produse, preturi mici imagine slaba pe piata , produse de o calitate slaba, transport gratuit la domiciliul clientilor,
b)puncte tari- personal bine calificat, gama variata de produse, preturi mici; puncte slabe-
imagine slaba pe piata , produse de o calitate slaba, gama limitata de produse.
c) cpi= vi/ v* 100=32\220*100=0,14%
cpi= vi/ v* 100=23|220*100=0,10%
d) motivarea are drept scop stiularea angajatilor pt obtinerea de performante prin recompense financiare si nonfinanciare motivante echitabile consistente

Varianta 17

I-1a 2c 3a 4d 5c 6)1a 2c 3d 4b 5e
7A 8a 9F 10A 11-limbajul lucrulilor este o forma a comunicarii nonverbale
II-1. Functia de imbunatatire permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata este considerata functia mijloc, prin care se asigura infaptuirea obiectivelor strategice ale agentului economic. Prin cresterea capacitatii de antrenare a tuturor resurselor de care dispune in fiecare moment se asigura adaptarea operativa a activitatii desfasurate la cerintele peitii, ale consumatorului.
2. Analiza.
3. Obiectiv.
4. Satisfactiei.
5. Schema: 1-jocurile si concursurile; 2-demonstratiile si degustarile, 3-reducerile de pret, 4-mostrele, 5-cadourile promotionale, 6-publicitatea la locul vanzarii.
6. a- Rolul strategiilor in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor. Ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani.
b- Doua caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa.
c- cinci cai si mijloace de actiune utilizate pt promovarea relatiilor cu publicul: editarea unor tiparituri, publicatii de întreprindere; organizarea unor manifestatii stiintifice, culturale, sportive sau sponsorizarea unor actiuni de acest gen; infiintarea sau colaborarea la infiintarea unor fundatii; acordarea de interviuri; organizarea unor conferinte de presa.
III-a)personal calificat, situat la marinea orasului, dotat cu mobilier modern, nu dsipune de transport propriu, pub la radioul local , ambalaje speciale pt cartile cumparate alti concurenti in oras
b)puncte tari- personal calificat dotat cu mobilier modern, , ambalaje speciale pt cartile cumparate ;puncte slabe- situat la marinea orasului, nu dsipune de transport propriu, pub la radioul local
c) cpi= vi/ v* 100=5\66*100= 0,07%
cpi= vi/ v* 100=4,5|66*10=0,06%
d) principiul la munca egala salariu egal, princpiul salariului negociabil,principiul salariului munim ,principiul liberalizarii salariale

Varianta 18
I-1d 2a 3a 4d 5c 6)1d 2c 3e 4b 5a
7F 8A 9A
II-1. Principiile marketigului: maximizarea consumului, maximizarea satisfactiei consumatorului, maximizarea posibilitatilor, maximizarea calitatii.
2. a-Obiectiv; b-Firma; c-fortele de vanzare.
3. tehnici utilizate in promovarea vanzarilor: reducerile de pret, demonstratiile si degustarile, jocurile si concursurile, premiile, mostrele, cadourile promotionale, publicitatea la locul vanzarii, merchandising-ul.
4. a- Schema: 1-elaborarea strategiei; 2-elaborarea planurilor si programelor; 3-urmarirea si controlul.
b- Criterii indeplinite de obiective pt metoda MBO: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
III- a) gama de produse limitata, capacitatide inovare, peronal calificat si amabil, imagina de piata slaba, cererea este mare, cresterea puterii de cumparare, mijloace de transport inchiriate, pretiru mari, lipsa de viziune pe termen lung, produse personalizate ,capitate mai buna, transport ratuit la domiciliu , instalarea produselor si service gratuit.
b)puncte tari- capacitatide inovare, peronal calificat si amabil instalarea produselor si service gratuit; puncte slabe: , imagina de piata slaba, lipsa de viziune pe termen lung, mij transport inchiriate.
c) cpi= vi/ v* 100=40\530*100=0,07%
cpi= vi/ v* 100=55\530*100=0,10%
d) formarea si perfectionarea angajatilor are drept scop identficarea aprecierea si facilitarea dezvoltarii compentelor acestora permitand individului sa performeze in sarcini aferente unor posturi prezente sau viitoare

Varianta 19
I-1b 2c 3b 4a 5d 6)1d 2a 3e 4b 5f
7A 8F 9A
II-1. Functiile obiectiv ale marketingului sunt: satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare; maximizarea eficientei economice sau maximizarea profitului.
2. a-Calitative; b-Ierarhic; c-Mass-media.
3- Planurile ce pun in aplicare strategia firmei trebuie sa precizeze: termenele precise de realizare a activitatilor; mijloacele de mobilizat; tehnicile utilizate; persoanele responsabile cu punerea in aplicare.
4. a- schema: 1- demonstratiile si degustarile, 2-reducerile de pret, 3-cadourile promotionale.
b- Rolul actiunilor de promovare a vanzarilor ele pot viza cresterea cantitativa a vanzarilor pe diferite piete , reducerea timpului de adoptare a adeciziei de cumparare, cresterea vanzarilor din anumite produse sau sortimente, cresterea prestigiului firmei pe anumite piete.
III- a)infrastructura slaba, gama variata de produse, personal amabil si clificat, imagine slaba pe piata, transport gratuit la domiciliul clientilor, instalarea prduselor si service gratuit , pretur mari, reducer pt livrari mari,cresterea concurentei
b) puncte tari- gama variata de produse, personal amabil si clificat, reducer pt livrari mari
puncte slabe- infrastructura slaba, imagine slaba pe piata, cresterea concurentei
c) cpi= vi/ v* 100=18\360*100=0,05%
cpi= vi/ v* 100=23|360*100=0,06%
d) recompense directe – salariu de baza , salariu de merit: plata amanata , sistemul de stimulente

Varianta 20
I-1b 2a 3a 4c 5d 6) 1c 2e 3a 4b 5d
7F 8F 9A
II-1. Tehnici utilizate in promovarea vanzarilor: reducerile de pret, demonstratiile si degustarile, jocurile si concursurile, premiile, mostrele, cadourile promotionale, publicitatea la locul vanzarii, merchandising-ul.
2. a-Pietei; b-Strategie; c-Firma.
3. Principiul maximizarii satisfactiei consumatorului consta in evidentierea laturii calitative a consumului de bunuri si servicii.
4. a-schema: 1-analiza mediului; 2-elaborarea planurilor si programelor; 3-punerea in actiune.
b- Rolul strategiilor: Rolul strategiilor in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor. Ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani.
III-
Ultima oară modificat de adriana2009 pe Mie Iul 08, 2009 12:07 pm, modificat 1 dată în total.
adriana2009
Moderator
 
Mesaje: 43
Membru din: Sâm Iun 13, 2009 10:50 am

Re: Rezolvari la marketing si mediul concurential bac 2009

Mesajde adriana2009 pe Sâm Iun 13, 2009 3:45 pm

Varianta 21
I-1c 2c 3a 4b 5c 6)1c 2f 3b 4e 5a
7A 8F 9F
II-1. Functiile marketingului: *cercetarea pietei, a nevoilor de utilizare sau de consum(fct.premisa); *imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata(fct.de mijloc); *satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare(fct.obiectiv); *maximizarea eficientei economice sau maximizarea profitului(fct.obiectiv).
2. a-Promovarea; b-Programelor; c-Calitatii.
3. Criterii dupa care se formuleaza obiectivele firmei: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
4. a-schema: 1-mostrele; 2-demonstratiile si degustarile, 3-jocurile si concursurile, 4-premiile.
b- roluri ale actiunilor de promovare a vanzarilor
III-1)cpi=vi\v*100=9600\168000*100=5,71%
cpi 2=112000\168000*100=6,66%
2) an 2006 cpi=140\1300*100=10,76
140\1080*100=12,96
an 2007 cpi=180\1440*100=12,5
180\1280*100=14,06

Varianta 22
I-1c 2a 3d 4b 5b 6) 1e 2a 3d 4b 5f
7A 8F 9F
II-1. Instrumente de promovare pe care le poate utiliza firma: publicitatea, promovarea vanzarilor, relatiile publice, forta de vanzare, participarea la targuri si expozitii.
2. a-satisfacerea; b-firma; c-obiectivelor.
3. Principiul maximizarii consumului considera ca rolul activitatii de marketing este sa stimuleze la maximum consumul ceea ce va conduce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare a fortei de munca si a veniturilor.
4. a- - Rolul strategiilor in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor. Ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani.
b- caracteristicile strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa; a conectat la structura organizatorica un ansamblu de sisteme de informare, planificare si control capabile sa-i asigure supletea si cea mai inalta eficienta.
c- Misiunea firmei: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
III- a)personalbine calificat, gama limitata de produse, gama variata de produse, preturi mici, imagine slaba pepiata, calitate slaba , asigura transport, cererea esre mare , , aprovizionare saptamanal, mij de transport propriii firmei, publicitate in ziare si la posturi de radio locale.
b)puncte tari- personal bine calificat, gama variata de produse, , preturi mici
puncte slabe- imagine slaba pe piata, calitate slaba, gama limitata de produse
c) 72\760*100=0,09
78|760*100=0,10
d) recompense directe – salariu de baza , salariu de merit: plata amanata , sistemul de stimulente

Varianta 23
I-1b 2b 3d 4a 5b 6) 1d 2b 3a 4c 5e
7F 8F 9A
II-1. Functiile marketingului: *cercetarea pietei, a nevoilor de utilizare sau de consum(fct.premisa); *imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata(fct.de mijloc); *satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare(fct.obiectiv); *maximizarea eficientei economice sau maximizarea profitului(fct.obiectiv).
2. a-promovarea; b- fortele de vanzare; c-strategie.
3. planul de maroketing
4. a-schema: 1-analiza mediului; 2-elaborarea planurilor si programelor; 3-punerea in actiune.
b- Rolul feedback-ului si controlului: pe masura ce implementeaza strategia, firma trebuie sa urmareasca rezultatele si sa tina sub observatie noile evolutii din mediul intern si cel extern. Unele medii sunt mai stabile altele insa se schimba rapid si intr-o maniera imprevizibila.un singur lucru este cert: piata se schimba in permanenta, iar cand se intampla acest lucru firma va trebui sa-si analizeze si sa-si revizuiasca implementarea, programele, strategiile si poate chiar obiectivele
III-1) perioada de baza- cpi=vi\v*100=15400\758000*100=2,03%
perioada curenta cpi=vi\v*100= 18200\758000*100=2,40%
2) an 2006- 210\1800*100=11,60
an 2007-230\2100*100=14,28

Varianta 24
I-1c 2d 3b 4a 5a 6) 1c 2f 3a 4b 5d
7F 8A 9A
II-1. Principiile marketigului: maximizarea consumului, maximizarea satisfactiei consumatorului, maximizarea posibilitatilor, maximizarea calitatii.
2. obiectiv.
3. surse primare
4. mijloc.
5. schema: a-inregistrarile interne ale firmei; b-supravegherea productiei.
6. a- Planificarea strategica orientata spre piata este procesul managerial de concepere si
pastrare a unei relatii viabile de corespondenta intre obiectivele, abilitatile si resursele firmei si ocaziile pe care le are pe piata.
b- etapele procesului de planificare strategica(3): analiza mediului, stabilirea obiectivelor, elaborarea strategiilor, elaborarea planurilor si programelor, punerea in actiune, urmarirea si controlul.
III-1)perioada de baza-cpi=vi/v*100=15400\758000*100=2,03
perioada curenta- 18200/758000*100=2,40
2) an 2006- 210\1800*100=11,60%
210\1470*100=14,28%
an 2007- 230|2100*100=10,95
230\1720*100=13,37


Varianta 25
I-1a 2b 3d 4c 5c 6) 1f 2d 3e 4b 5a
7F 8F 9A , vechimea in domeniul de activitate, reputatia sau imaginea, publicitatea cumulative sunt criterii de selectie a furnizorilor.
Reducerea riscului rep un obiectiv ec al activitatii de marketing
II-1. Principiul maximizarii consumului considera ca rolul activitatii de marketing este sa stimuleze la maximum consumul ceea ce va conduce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare a fortei de munca si a veniturilor.
2. mijloc.
3.
4. obiectiv.
5. schema: a-analiza mediului; b-stabilirea obiectivelor, c- elaborarea strategiilor; d-elaborarea planurilor si programelor; e-urmarirea si controlul.
6. a- etapa de formulare a obiectivelor consta in posibilitatea de a trece la elaborarea precisa a obiectivelor urmarite in perioada de planificare, dupa ce firma a realizat analiza SWOT.
b- Criterii indeplinite de obiective: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
III- a)transport gratuit la domiciliu, instalare gratuita , servicegratuit, preturi practicate sunt mari, linia de produse limitata, pub in ziare locale si la posturile de radio locale, se deschide un nou magazin , pub in toate canalele media
b) puncte tari- transport gratuit la domiciliu, instalare gratuita , servicegratuit
puncte slabe- preturi practicate sunt mari, linia de produse limitata, pub in ziare locale si la posturile de radio locale
c) amenintari –aparitia unui nou concurent
oportunitati - politici guvernamentale favorabile
d) jocuri , rezolvare de probleme, prezentari,demonstratii, simulari

Varianta 26


I-1-d,2-a,3-c,4-a,5-d,6)1-b,2-d,3-e,4-a,5-f
7-F,8-F,9-A, limbajul paraverbal se concretizeaza in calitatile vocii, caracteristicile vocale,parametrii vocali.
Promovarea culturii organizationale, presupune largirea orizontului cultural al angajatilor , dezvolatarea imaginatiei si cerativitatii cat si stimularea nevoii etice si estetice
II-1. . Principiul maximizarii satisfactiei consumatorului consta in evidentierea laturii calitative a consumului de bunuri si servicii.
2. Premisa.
3.
4. Obiectiv.
5. schema: a-inregistrarile interne ale firmei; b-supravegherea productiei.
6. a- etapa de elaborare a strategiilor: daca obiectivele concrete arata unde vrea sa ajunga firma, strategia este „un plan de joc” pentru a se ajunge acolo. Strategiile au un rol foarte important in planificarea activitatilor ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani deoarece: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor.
b- trei roluri pe care le au strategiile: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor.
III-
Variant 27

I_1-a,2-a,3-c,4-c,5-d,6)1-f,2-e,3-d,4-b,5-a
7-A,8-A,9-F limbajul spatiului se concretizeaza prin modul in care utilizam spatial personal, social, public, intim
gradu de cunoastere al produselor intreprinderii este un ob psihologic
II-1. Principiul maximizarii posibilitatilor de alegere a consumatorului presupune ca varietatea bunurilor si serviciilor ce ar corespunde dorintelor sale sa fie imensa, ceea ce conduce la marirea costurilor si a preturilor acestora, iar in conditiile veniturilor limitate posibilitatilor de cumparare se reduc si nu se mai pot atinge celelalte obiective.
2. obiectiv
3. concurential
4. Premisa.
5. schema: a-analiza mediului; b-stabilirea obiectivelor, c- elaborarea strategiilor; d-elaborarea planurilor si programelor; e-urmarirea si controlul.
6. a- Etapa de analiza pt planificarea strategica: pt a putea trece la stabilirea obiectivelor este necesara o analiza a mediului intern si a mediului extern cu ajutorului analizei SWOT.
b- Planurile ce pun in aplicare strategia firmei trebuie sa precizeze: termenele precise de realizare a activitatilor; mijloacele de mobilizat; tehnicile utilizate; persoanele responsabile cu punerea in aplicare.
III- a) trnsport gratuit, instalare gratuita, service gratuit, preturi practicate mari, linia de produse limitata, pub la posturile de radio locale, intr-un ziar local, deschiderea unui nou magazin, pub prin toate canalele media, politici guvernamentale favorabile.
b)puncte tari- trnsport gratuit, instalare gratuita, service gratuit
puncte slabe - preturi practicate mari, linia de produse limitata, pub la posturile de radio locale, intr-un ziar local
c)oportunitati- politici guvernamentale favorabile- desrvirea unei categori mari de clienti, cucerirea unui nou segment de piata
amenintari- aparitia unor noi cuncurenti
d) realizarea unui climat de valorizare a muncii bine facute , construirea unor finaluri de cariera constructive realizarea situatiilor concurentiale de munca pe baza diversificarii sarcinilor pentru a solicita ntregul potential productival angajatilor, eliminarea barierelor birocratice organizatrice si a celor legate de conditiile de munca, asigurarea competitiei intraorganizationale intre indivizi si grupuri pe baza definirii clare a citeriilor si obeictivelor in conformitate cu un regulament prestabilit care sa conduca simultan la potentarea cooperarii

Varianta 28
I-1-b,2-c,3-d,4-d,5-b,6)1-d,2-a,3-b 4-c 5-f
7-A,8-A,9-F puterea cumparatorilor este data de a produce ei insusi produsul,produsele substituente dif dintre prouse.
Fidelizarea clientilor rep un obiectiv psihologic al marketingului
II_-1. Principiul maximizarii calitatii vietii vizeaza nu doar cantitatea, calitatea, disponibilitatea si costul bunurilor materiale si serviciilor, ci si calitatea mediului natural si cultural.
2. Premisa.
3. Calitatea.
4. Mijloc.
5. schema: a-inregistrarile interne ale firmei; b-supravegherea productiei.
6. a- Punerea in actiune (implementarea) programului: oricat de clara ar fi strategia si de bine gandite programel aferente, se pot dovedi inutile daca firma nu le implementeaza cu atentie.
b- caracteristicile strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa; a conectat la structura organizatorica un ansamblu de sisteme de informare, planificare si control capabile sa-i asigure supletea si cea mai inalta eficienta.
III-




Varianta 29

I-1-c,2-b,3-a,4-a,5-d,6)1-b,2-c,3-a,4-f,5-e
7-A,8-A ,9-F
II-1. functiile marketigului (in viziunea scolilor romanesti): *cercetarea pietei, a nevoilor de utilizare sau de consum(fct.premisa); *imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata(fct.de mijloc); *satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare(fct.obiectiv); *maximizarea eficientei economice sau maximizarea profitului(fct.obiectiv).
2. Calitatii.
3. Promovarea.
4. Directa
5. schema: modalitati de prezentare si informare: numele produsului, marca, eticheta, ambalajul individual, documente insotitoare.
6. Instrumente pub.prin mass-media: presa scrisa, rodioul, televiziunea, cinematograful.
Tipurile de suporturi pub.din cadrul mass-media:ziare si reviste locale si centrale, posturi de radio centrale si locale, posturi de televiziune centrale si locale, televiziunea prin cablu, film.
III- a)ajutarea acestora in atingere unor maxime de performanta in reaizarea muncii lor , pregatirea lor in evolutii viitoare la locul de munca
b) jocuri, reolvarea de probleme, simulari, demonstratii, studiu de caz
c) ) analiza teoriei motivationale, studierea obiectivelor strategice ale firmei, elaborarea variantelor de strategie motivational, realizarea de consultari strategice la toate nivelurile manageriale, aplicarea si reevaluarea strategiilor motivationale.
d)bani beneficii premii gratuitati, principiul participarii la impartirea profitului







Varianta 30

I-1-b,2-c,3-c,4-a,5-c,6)1-f,2-d,3-a,4-c,5-b
7-A,principiul schimbului permanent,
8-A,pentru ca cel care o citeste sa poata sa inteleaga corect mesajul
9-A
II-1. Principiile marketigului: maximizarea consumului, maximizarea satisfactiei consumatorului, maximizarea posibilitatilor, maximizarea calitatii.
2. Premisa.
3. Relatii publice.
4. Eticheta.
5. schema: modalitati de diferentiere a ofertei: prin produse, prin servicii, prin imagine, prin comportamentul personalului, prin pozitionarea ofertei.
6. a- Instrumente publicitere directe: pliantul, telefonul, posta.
b- instrumente utilizate in promovarea vanzarilor: reducerile de pret, demonstratiile si degustarile, jocurile si concursurile, premiile, mostrele, cadourile promotionale, publicitatea la locul vanzarii, merchandising-ul.
III- a)motivarea are drept scop stiularea angajatilor pt obtinerea de performante prin recompense financiare si nonfinanciare motivante echitabile consistente
b)programed e protectie-asigurari medicale, ajutor de somaj, asigurari de viata
plata timpului nelucrat- concediu medical concediu de odihna sarbatori legale
servicii si alte recopense- masini de serviciu, mese gratuite
c) analiza teoriei motivationale, studierea obiectivelor strategice ale firmei, elaborarea variantelor de strategie motivational, realizarea de consultari strategice la toate nivelurile manageriale, aplicarea si reevaluarea strategiilor motivationale.
d)bani beneficii premii gratuitati, principiul participarii la impartirea profitului






Varianta 31

I_-1-c,2-d,3-c,4-b,5-a,6)1-f,2-d,3-b,4-a ,5-c 7-A,8-A,9-F,10-F,11-receptorul este persoana care primeste mesajul
II-1. Functia premisa urmareste obtinerea informatiilor cu privire la pietele efective si potentiale, la ansamblul necesitatilor de consum solvabile si insolvabile, dar si la comportamentul consumatorului.
2. Eticheta
3. Cerintele.
4. Obiectiv.
5. Schema: 1-analiza mediului,2-stabilirea obiectivelor;3-elaborarea strategiilor;4-elaborarea planurilor si programelor;5-punerea in actiune.
6. a- Criterii dupa care se formuleaza obiectivele firmei: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
b- obiectivele trebuie ordonate ierarhic, de la cel mai important la cel mai putin important.
III- a) analiza teoriei motivationale, studierea obiectivelor strategice ale firmei, elaborarea variantelor de strategie motivational, realizarea de consultari strategice la toate nivelurile manageriale, aplicarea si reevaluarea strategiilor motivationale
b) recompenre directe: salariu de baza, salariu de merit- plata amanita , sistemul de stimulente
c)programe de protectie- asigurari de viata, asigurari medicale, asigurari somaj, pensii,asiurari accidente
d) bani beneficii premii gratuitati principiul de participare la impartirea profitului

Varianta 32
I-1-b,2-a,3-d,4-c,5-a,6)1-b,2-e,3-c,4-a,5-f
7-F,8-F,9-A
10-7)-este obiectiv economic,8)-cronemica se ocupa cu limbajul timpului
II-1. Componentele care definesc un produs in optica de marketing sunt: componentele corporale, componentele acorporale, comunicatii privitoare la produs, imaginea produsului.
2. Satisfactiei.
3. Mijloc.
4. Profitului.
5.schema: instrumente de promovare pe care le poate utiliza firma: publicitatea, promovarea vanzarilor, relatiile publice, forta de vanzare, participarea la targuri si expozitii.
6. a- Rolul strategiilor in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor. Ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani.
b- tehnici utilizate in promovarea vanzarilor: reducerile de pret, demonstratiile si degustarile, jocurile si concursurile, premiile, mostrele, cadourile promotionale, publicitatea la locul vanzarii, merchandising-ul.
c- Misiunea firmei: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
III- a) analiza teoriei motivationale, studierea obiectivelor strategice ale firmei, elaborarea variantelor de strategie motivational, realizarea de consultari strategice la toate nivelurile manageriale, aplicarea si reevaluarea strategiilor motivationale
b)recompense indirecte- plata timpului nelucraet, programe d protectie, servicii si alte recompense
c)plata amanata- planuri de economi, cumpararea de actiuni, circuite de intrajutorare, participarea la profit
d) ) principiul la munca egala salariu egal, princpiul salariului negociabil,principiul salariului munim ,principiul liberalizarii salariale

Varianta 33
I-1-a,2-c,3-c,4-b,5-c,6)1-a,2-e,3-c,4-b,5-d
7-A,8-A,9-A,
10-7)-caracteristicile produselor oferite este un criteriu de selectie a ofertei furnizorului
8)-o scrisoare de afaceri trebuie sa aiba o redactare ingrijita si estetica pentru a putea fi inteleasa usor de receptor
II-1. Principiile marketigului: maximizarea consumului, maximizarea satisfactiei consumatorului, maximizarea posibilitatilor, maximizarea calitatii.
2. Obiectiv.
3. Pietei.
4. Marca.
5. schema: 1-publicitatea la locul vanzarii; 2-demonstratiile si degustarile, 3-reducerile de pret, 4-premiile, 5-mostrele.
6. a- Criterii dupa care se formuleaza obiectivele firmei: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
b- obiectivele trebuie ordonate ierarhic, de la cel mai important la cel mai putin important.
III- a) recompense directe – salariu de baza , salariu de merit: plata amanata, sistemul de stimulare
b) programe de protectie- asigurari medicale asigurari socale, asigurari viata, ajutor somaj, asigurari accidente
c) principiul la munca egala salariu egal, princpiul salariului negociabil,principiul salariului munim ,principiul liberalizarii salariale.
d)tipuri de recompense: bani benefici gratuitati premiiprincipiul de participare la impartirea profitului

Varianta 34
I-1-d,2-c,3-b,4-b,5-b,6)1-b,2-c,3-d,4-a,5-e
7-A,8-A,9-F,10-F,11-F
II-1. Scopul planificarii strategice este sa modeleze activitatile economice si produsele firmei in asa fel incat sa se realizeze profiturile si ratele de crestere urmarite.
2. a-obiectiv; b-satisfactiei; c-nevoilor.
3. schema: 1-analiza mediului, 2stab.ob., 3- elaborarea strategiilor; 4- elaborarea planurilor si programelor; 5-punerea in actiune; 6-urmarirea si controlul.
4. a- Componentele care definesc un produs in optica de marketing sunt: componentele corporale, componentele acorporale, comunicatii privitoare la produs, imaginea produsului.
b- componentele corporale: forma, gabarit si capacitate; greutate si densitate; puterea instalata; rezistenta la actiunea factorilor de mediu, capacitatea de intretinere usoara; culoare, design; ambalaj.
Componentele acorporale: denumirea si marca; instructiuni de utilizare; protectia legala prin brevet, licenta de fabricatie sau comercializare; pretul; serviciile care insotesc produsul.
c- Obiectul strategiei de produs priveste concomitent pretul, calitatea, dimensiunile si structura ofertei, nivelul calitativ si imaginea pe care dorim sa o creem in randul consumatorilor.
III- a) analiza swot provi de din engleze si inseamna-strenght, wechness, oportunities, treats, iar in romana inseamna puncte tari puncte slabe amenintari oportunitati .
b) puncte tati-concura la realizarea obiectivelor –din interior
puncte slabe- impiedica realizarea obiectivelor- dininterior
oportunitati concura la realizarea obiectivelor din exteri
amenintari impiedica real activ din exterior
c) puncte tari- personal, calitati, servicii of clientilor, eficienta
puncte slabe- linia de produse mica, niv prod scazut, dispunede facilitati invechite
oportunitati- cucerirea a noi seg pe piata, cresterea pietei pe care actioneaza, divesitatea gamei de produse
amenintai- noi concureti, resurse economice, cresterea lenta a pietei, schimbari demografice ,
d) cine sunt cumparatorii? Care sunt atuurile firmei? Are sunt dorintele cumparatorilor?
care sunt beneficiile consumatorilor?


Varianta 35
I_1-a,2-d,3-c,4-c,5-a,6)1-b.2-c,3-d,4-e,5-a
7-A,8-A,9-A,10-A
11-8)-principiul coerentei presupune ca receptoul sa primeasca sis a inteleaga mesajul conform intentiilor emitatorului
II-1. Principiile marketigului: maximizarea consumului, maximizarea satisfactiei consumatorului, maximizarea posibilitatilor, maximizarea calitatii.
2. a-SWOT; b-activitatii c-maximizarea.
3. schema: elemente de identificare ale produsului: numele produsului, marca, eticheta, ambalajul individual, documente insotitoare.
4. a- Managementul prin obiective MBO consta in faptul ca unitatile isi stabilesc o combinatie de obiective, inclusiv profitabilitate, cresterea vanzarilor, imbunatatirea cotei de piata, limitarea riscurilor, capacitatea de inovare si reputatie, dupa care incep sa-si gestioneze activitatea pe baza lor.
b- Criterii care trebuie sa le indeplineasca obiectivele firmei: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
c- Caracteristicile obiectivelor SMART: specifice; masurabile; posibil de atins; relevante; posibil de realizat in timp.
III-1) formarea si perfectionarea angajatilor are drept scop identficarea aprecierea si facilitarea dezvoltarii compentelor acestora permitand individului sa performeze in sarcini aferente unor posturi prezente sau viitoare
2) ajutarea acestora in atingere unor maxime de performanta in reaizarea muncii lor , pregatirea lor in evolutii viitoare la locul de munca
3) jocuri , rezolvare de probleme, prezentari,demonstratii, simulari
4)nevoi-dupa ce a fost numit pe ost i se face instruirea , pt unii accentul se pune pe detalii tehnice, pt altii instruirea implica obligatii interpersonale
5) realizarea unui climat de valorizare a muncii bine facute , construirea unor finaluri de cariera constructive realizarea situatiilor concurentiale de munca pe baza diversificarii sarcinilor pentru a solicita ntregul potential productival angajatilor, eliminarea barierelor birocratice organizatrice si a celor legate de conditiile de munca, asigurarea competitiei intraorganizationale intre indivizi si grupuri pe baza definirii clare a citeriilor si obeictivelor in conformitate cu un regulament prestabilit care sa conduca simultan la potentarea cooperarii

Varianta 36
I-1c 2d 3a 4b 5a 6)1-c 2-b 3-f 4-a 5-c
7A 8F 9A 10A 11F
II-1. Criterii care trebuie sa le indeplineasca obiectivele firmei: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
2. a-mediului b-strategie; c-firma.
3. instrumente de promovare pe care le poate utiliza firma: publicitatea, promovarea vanzarilor, relatiile publice, forta de vanzare, participarea la targuri si expozitii.
4. a- instrumente de promovare pe car le poate utiliza firma: publicitatea, promovarea vanzarilor, relatiile publice.
b- doua tehnici si mijloace de publicitate: publicitatea prin mass-media, publicitatea exterioara, directa si gratuita.
c- cai si mijloace de actiune utilizate pt promovarea relatiilor cu publicul: editarea unor tiparituri, publicatii de întreprindere; organizarea unor manifestatii stiintifice, culturale, sportive sau sponsorizarea unor actiuni de acest gen; infiintarea sau colaborarea la infiintarea unor fundatii; acordarea de interviuri.
III-1)orientarea spre client inseamna identificarea si analiza continua si cuprinzatoare a asteptarilor clientlor.
2) cine cumpara ? dc cumpara? Ce cumpara? Cum cumpara? Cand cumpara?
3)identificarea problemei,cautarea informatiilor, evaluarea altermativelor, alegerea, evaluarea post cumparare
4)*identificarea bnevoii nesatisfacute este primqa faza a deciziei de cumparare.tre sa apara k urmare a unor stimuli interni sau externi
*cautarea informatiei si identificarea alternativelor- dak motivil este puternic si ob ce satisface nevoia se afla la indemana sa cumparatorul va fi tentat sa il cumpere imediat
*evaluarea alternativelr- rep baza deciziei de cumparare , setul de alternative pe care consumatorul le obtine este avaluat mental filtranduse infoarmatiile achizitionate prin prisma structurii proprii de valri si convingeri
*alegerea alternativei si adoptarea deciziei – rezultanta evaluzrii si se concretizeaza in cumpararea propriuzisa.
5. sugestiile si reclamatiile – o firma orientata spre client le da acestora posibilitatea de a-si exprima parerile si nemultumirile
analiza satisfactiei clientilor-firmele trimit chestionare sau telefoneaza unui esantion de clienti care au achizitionat recent produse pt a afla care sunt reactiile lor legate de perfonmantele produsului .
testul cumparatorilor fictivi- firma angajeaza oameni care sa joace rolul de cumparatori ai unui produs si apoi sa-si expuna opiniile in legatura cu achizitia.

Varianta 37
I-1a 2d 3b 4c 5a 6)1b 2d 3c 4f 5a
7F 8A 9A 10A
11Comunicarea nonvb presupune utilizarea unor simboluri care se exprima prin manifestari ale corpului.
II-1. Posibilitatile firmei de adoptare a politicii de preturi: sa accepte pretul pietei, sa practice un pret mai mare decat concurenta, sa practice un pret mai mic decat concurenta, sa practice preturi diferite pt fiecare segment de piata.
2. a-premisa; b-calitatea; c-ierarhic.
3. modalitati de diferentiere a ofertei: prin produse, prin servicii, prin imagine, prin comportamentul personalului, prin pozitionarea ofertei.
4. a- Merchandising reprezinta un ansamblu de metode si tehnici de prezentare activa, in cele mai bune conditii materiale si psihologice a unui produs, la locul de vanzare, in scopul optimizarii vanzarilor si pt a aduce un plus de satisfactie clientelei in timpul cautarii si cumpararii produselor, ceea ce implica: semnalare, expunere, evidentiere, intaietate.
b- conceptul de relatii publice presupune totalitatea contactelor direct si sistematic realizate de firma, cu publicul, conducerea altor firme, liderii de opinie, mass-media, reprezentantii administratiei publice locale si centrale, in scopul determinarii unei atitudini favorabile a acestora fata de firma si interesele acesteia.
c- cai si mijloace de actiune utilizate pt promovarea relatiilor cu publicul: editarea unor tiparituri, publicatii de întreprindere; organizarea unor manifestatii stiintifice, culturale, sportive sau sponsorizarea unor actiuni de acest gen; infiintarea sau colaborarea la infiintarea unor fundatii; acordarea de interviuri, organizarea unor conferinte de presa, utilizarea unor purtatori de cuvant.
III-1) cpi=cai\ca*100
An 2006: cpi= 14/300*100=0,046
Cpi=14\200*100=0,07
An 2007: cpi=20\340*100=0,058
Cpi = 20/220*100=0,09
2)a)in momentul T0: omniasig: cpi= 12156238\126805000*100=0,095
bcr asigurari: cpi=866736\126805000*100=0.0068
in momentul T1: omniasig: cpi=9464426\131428500=0,072
bcr asigurari :cpi=1182494\131428500=0,0089

b)observam ca cifra de afaceri a firmei omniasig in perioada to este mai mare decat in momentul t1iar cota de piata in momentul to este mai mare cu 0,023 procente deoarece totalul pietei asigurarilor este mai mare in momentul T1.
Bcr asigurari prezinta o cifra de afaceri mai mare in perioada T1 decat in perioada To iar cota de piata in momentul T1 este mai mare decat in To cu 0,021 procente deoarece totalul pietei asigurarilor este mai mare in momentul T1.

Varianta 38

I-1b 2a 3b 4a 5b 6) 1e 2b 3d 4a 5c
7A 8A 9F 10A 11Comunicarea intapersonala permite dialogul cu sine insuti.
II_1. functiile marketigului in viziunea scolilor romanesti: *cercetarea pietei, a nevoilor de utilizare sau de consum(fct.premisa); *imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata(fct.de mijloc); *satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare(fct.obiectiv); *maximizarea eficientei economice sau maximizarea profitului(fct.obiectiv).
2. a-premisa; b-strategiile; c-actiunilor.
3. schema: 1-competenta; 2-curtoazie; 3-credibilitate; 4-seriozitate; 5-receptivitate; 6-comunicare.
4. a- 1. Gama de produse si serviciile angrosistului presupune oferirea unei linii complete si stocuri suficiente pt livrare imediata. 2. Acestia trebuie sa urmareasca numarul de linii oferite si pastrarea celor mai profitabile si serviciile ce conteaza cel mai mult in consolidarea relatiilor cu clientii.
b- Gama sortimentala a detailistului presupune stabilirea gamei sortimentala oferite in functie de asteptarile de cumparare ale pietei tinta.
c- Posibilitati ale detailistului: sa ofere in exclusivitate marci nationale, care nu sunt disponibile in unitatile detailistilor concurenti; sa ofere in majoritate marfa sub marca privata; sa organizeze regulat evenimente speciale, de promovare a unor marfuri distinctive si cu succes la public; sa ofere marfa-surpriza sau care se schimba permanent; sa caute sa fie primii care ofera marfa cea mai recenta sau cea mai noua; sa ofere servicii de adaptare a marfii; sa ofere un sortiment foarte precis directionat.
III-1) motivarea are drept scop stiularea angajatilor pt obtinerea de performante prin recompense financiare si nonfinanciare motivante echitabile consistente.
2) ) analiza teoriei motivationale, studierea obiectivelor strategice ale firmei, elaborarea variantelor de strategie motivational, realizarea de consultari strategice la toate nivelurile manageriale, aplicarea si reevaluarea strategiilor motivationale.
3) realizarea unui climat de valorizare a muncii bine facute , construirea unor finaluri de cariera constructive realizarea situatiilor concurentiale de munca pe baza diversificarii sarcinilor pentru a solicita ntregul potential productival angajatilor, eliminarea barierelor birocratice organizatrice si a celor legate de conditiile de munca, asigurarea competitiei intraorganizationale intre indivizi si grupuri pe baza definirii clare a citeriilor si obeictivelor in conformitate cu un regulament prestabilit care sa conduca simultan la potentarea cooperarii
4) bani- reprezinta salarile personalului si pot atinge si 50% din costurile unei companii si rep principala cauza a insatisfac salariale.Gratuitatile –sunt oferite doar unora dintre angajati se refera la case de vacanta clubul accesul la parcarile rezervate.Premii-sefolosesc pt a incuraja munca angajatilor.Beneficii –compensatii directe. 5) formarea si perfectionarea angajatilor are drept scop identficarea aprecierea si facilitarea dezvoltarii compentelor acestora permitand individului sa performeze in sarcini aferente unor posturi prezente sau viitoare.

Varianta 39
I-1c 2b 3a 4d 5d 6)1c 2d 3b 4a 5e
7A 8A 9F 10A
11Mijocul de comunicare este drumul parcurs de la emitator la receptor.
II-1. Principiul maximizarii consumului considera ca rolul activitatii de marketing este sa stimuleze la maximum consumul ceea ce va conduce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare a fortei de munca si a veniturilor.
2. a-piata; b-consum; c-piata.
3. schema: stabilirea obiectivelor, elaborarea strategiilor, elaborarea planurilor si programelor, punerea in actiune, urmarirea si controlul.
4. a- etapa de elaborare a strategiilor unei firme de succes: strategiile:definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor.
b- Etapa elaborarii planurilor sau a programelor unei firme performante: imediat ce o strategie a fost elaborata, punerea ei in aplicare se realizeaza prin intermediul programelor de actiune. In cadrul programelor, obiectivile si subobiectivele sunt defalcate pe compartimente de lucru. Pt fiecare program bine conceput trebuie sa se estimeze costurile necesare implementarii, pe activitati, astfel incat sa se determine daca rezultatele probabile justifica costurile. Planurile trebuie sa precizeze: termene precise de realizare a activitatilor, mijloacele de mobilizat, tehnicile utilizate, persoanele responsabile cu punerea lor in aplicare.
c- Misiunea firmei: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
III- a) transport gratuit, instalare, servicii gratuite in perioada de 1 an, cererea mare, cresterea puterii de cumparare, mij de transport proprii, preturi mari, pub s-a facut la un ziar local la un post de radio local, cresterea eficientei activitatii
b) an 2006 cpi=vi\v* 100=50\150*100=0,33%
c) ) analiza teoriei motivationale, studierea obiectivelor strategice ale firmei, elaborarea variantelor de strategie motivational, realizarea de consultari strategice la toate nivelurile manageriale, aplicarea si reevaluarea strategiilor motivationale.
d) Masuri de imbunatatire a calitatii: realizarea produselor la nivelul dorit de consumatori; depasirea nivelului de calitate al produselor.
Masuri de reducere a costurilor- modernizarea treptata solicita in mai mica masura fluxul de numerar al firmei


Varianta 40
1b 2c 3d 4a 5d 6) 1b 2c 3a 4f 5d
7A 8F 9A 10A
11 marketingul poate fi definit drept un process managerial si social prin cae individual obtine ceea ce ii este necesar
II-1. Principiul maximizarii satisfactiei consumatorului consta in evidentierea laturii calitative a consumului de bunuri si servicii.
2. a-marketingului; b-consum si utilizare; c-profitului.
3. schema: analiza mediului; elaborarea strategiilor, elaborarea planurilor si programelor, punerea in actiune, urmarirea si controlul.
4. a- punerea in actiune: oricat de clara ar fi strategia si de bine gandite programele aferente, se pot dovedi inutile daca firma nu le implementeaza. O firma performanta este o firma care: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa; a conectat la structura organizatorica un ansamblu de sisteme de informare, planificare si control capabile sa-i asigure supletea si cea mai inalta eficienta.
b- Misiunea firmei: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor? care sunt dorintele lor, care sunt nevoile, asteptarile, problemele lor si cum rezolva produsul sau serviciul lansat aceste probleme
III- a) transport gratuit, instalare, servicii gratuite in perioada de 1 an, cererea mare, cresterea puterii de cumparare, mij de transport proprii, preturi mari, pub s-a facut la un ziar local la un post de radio local, cresterea eficientei activitatii
b) an 2006 cpi=vi\v* 100=50\150*100=0,33%
c) ) analiza teoriei motivationale, studierea obiectivelor strategice ale firmei, elaborarea variantelor de strategie motivational, realizarea de consultari strategice la toate nivelurile manageriale, aplicarea si reevaluarea strategiilor motivationale.
d) ) Masuri de imbunatatire a calitatii: realizarea produselor la nivelul dorit de consumatori; depasirea nivelului de calitate al produselor.
Masuri de reducere a costurilor- modernizarea treptata solicita in mai mica masura fluxul de numerar al firmei
adriana2009
Moderator
 
Mesaje: 43
Membru din: Sâm Iun 13, 2009 10:50 am

Re: Rezolvari la marketing si mediul concurential bac 2009

Mesajde adriana2009 pe Sâm Iun 13, 2009 3:46 pm

Varianta 41
I-1d 2a 3b 4b 5c 6)1d 2a 3c 4e 5b
7A 8A 9F 10A
11Comuicarea verbala este:coferinta dezbatere dezertatia discursul
II-1. Principiul maximizarii posibilitatilor de alegere a consumatorului presupune ca varietatea bunurilor si serviciilor ce ar corespunde dorintelor sale sa fie imensa, ceea ce conduce la marirea costurilor si a preturilor acestora, iar in conditiile veniturilor limitate posibilitatilor de cumparare se reduc si nu se mai pot atinge celelalte obiective.
2. a-premisa; b-mediului; c-utilizare.
3. analiza mediului; stabilirea obiectivelor, elaborarea planurilor si programelor, punerea in actiune, urmarirea si controlul.
4. a- formularea obiectivelor: Dupa ce firma a realizat analiza SWOT poate sa treaca la elaborarea precisa a obiectivelor urmarite in perioada de planificare. Cele mai multe firme nu urmaresc un singur obiectiv ci o combinatie de obiective, inclusiv profitabilitate, cresterea vanzarilor, imbunatatirea cotei de piata, limitarea riscurilor, capacitatea de inovare si reputatie. Unitatile stabilesc aceste obiective, dupa care incep sa-si gestioneze activitatea pe baza lor, ceea ce se numeste management prin obiective.
b- Misiunea firmei: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor? care sunt dorintele lor, care sunt nevoile, asteptarile, problemele lor si cum rezolva produsul sau serviciul lansat aceste probleme?
III- a) costurile calitatii necorespunzatoare:pierderea unor clienti; refacerea produsului pt a ajunge la varianta corespunzatoare; efecte interne, scaderea moralului.
b) firma tre’ sa isi instruiasca angajatii pt a putea lucra cu utilajele nou cumparate.
Nevoia creata pt perfectionarea angajatilor: dupa ce a fost numit pe un post, sunt folosite cateva tipuri de instruire prin care i se permite sa isi actualizeze abilitatile; pt unii accentul cade pe instruirea tehnica; pt altii, instruirea implica abilitati interpersonale sau cognitive.
c) studiu de caz, demonstratii, simulari, probleme de rezolvat, jocuri ,prezentari
d) tipuri de recompense: bani benefici gratuitati premiiprincipiul de participare la impartirea profitului.

Varianta 42
I-1a 2b 3c 4d 5a 6)1f 2e 3d 4b 5a
7F 8A 9A 10A
II-1. Principiul maximizarii calitatii vietii vizeaza nu doar cantitatea, calitatea, disponibilitatea si costul bunurilor materiale si serviciilor, ci si calitatea mediului natural si cultural.
2. a-dezvoltarea; b-consum; c-necesitatilor.
3. analiza mediului; stabilirea obiectivelor, elaborarea strategiilor; elaborarea planurilor si programelor, urmarirea si controlul.
4. a- tehnici si mijloace de publicitate: publicitatea prin mass-media, publicitatea exterioara, publicitatea directa si cea gratuita.
b- Rolul fortelor de vanzare se refera la persoanele care vand sau care fac sa se vanda produsele sau serviciile firmei.Aceste persoane au atributii multiple care se concretizeaza in acte de vazare-cumparare. Prin intermediul fortelor de vanzare se realizeaza vanzarea directa, in cadrul careia se realizeaza un dialog direct intre vanzator si cumparator.
c- cai si mijloace de actiune utilizate pt promovarea relatiilor cu publicul: editarea unor tiparituri, publicatii de întreprindere; organizarea unor manifestatii stiintifice, culturale, sportive sau sponsorizarea unor actiuni de acest gen; infiintarea sau colaborarea la infiintarea unor fundatii; acordarea de interviuri, organizarea unor conferinte de presa, utilizarea unor purtatori de cuvant.
III- a) cota de piata permite extinderea ponderii detinute de o anumita firma, marca in cadrul unei piete efective.
b)cpi=vi\v*100=cai/ca*100
vi-volumul vanzarii firmei , v-volumul vanzarii produsului x
c)an 2006: 10/510*100=1,019%
an 2007: 12\525*100=0,022%
d) cota de piata in anul 2007 a crescut cu cateva procente in comparatie cu 2006
e) ) Masuri de imbunatatire a calitatii: realizarea produselor la nivelul dorit de consumatori; depasirea nivelului de calitate al produselor.
Masuri de reducere a costurilor- modernizarea treptata solicita in mai mica masura fluxul de numerar al firmei

Varianta 43
I-1c 2b 3d 4c 5a 6)1e 2b 3d 4a 5c
7A 8F 9A 10A
II-1. Principiul maximizarii satisfactiei consumatorului consta in evidentierea laturii calitative a consumului de bunuri si servicii.
2. a-scop; b-mediului; c-manageriala.
3. analiza mediului; stabilirea obiectivelor, elaborarea strategiilor; elaborarea planurilor si programelor, punerea in actiune.
4. a- Rolul misiunii: misiunea arata de ce este necesara firma. Ea trebuie sa raspunda la intrebarile: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
b- Doua caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa.
c- Trei intrebari la care trebuie sa raspunda strategia unei firme: cum putem folosi punctele tari? Cum putem inlatura punctele slabe? Cum putem exploata fiecare oportunitate? Cum ne putem apara in fata amenintarilor din mediul extern?
III- a) ajutarea angajatilor in atingerea unei maxim de performante in realizarea muncii lor, pregatirea lor pt evolutii prezente si viitoare
b)puncte tari-transport gratuit la domiciliul clientului, calitate buna, service gratuit pt o prioada de 1 an, cresterea puterii de cumparare,
puncte slabe-preturi mari, publicitate in ziare si al posturile locale de radio, concurenti
c) analiza teoriei motivationale, studierea obiectivelor strategice ale firmei, elaborarea variantelor de strategie motivational, realizarea de consultari strategice la toate nivelurile manageriale, aplicarea si reevaluarea strategiilor motivationale.
d) Masuri de reducere a costurilor- modernizarea treptata solicita in mai mica masura fluxul de numerar al firmei
masuri de modernizare a tehnologiei: stimularea migratiei cererii catre articole cu o valoare mai mare; executia modificarilor trebuie facuta in asa fel incat sa nu aiba loc prea devreme dar nici prea tarziu.
Modernizarea treptata, esalonata in timp; / radicala, intr-o singura etapa.


Varianta 44
I-1b 2c 3b 4a 5a 6)1f 2d 3a 4e 5b
7A 8F 9A
II-1. Principiul maximizarii consumului considera ca rolul activitatii de marketing este sa stimuleze la maximum consumul ceea ce va conduce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare a fortei de munca si a veniturilor.
2. a-varietatea; b-calitatea; c-profit.
3. 1-analiza mediului; 2-stabilirea obiectivelor, 3-elaborarea strategiilor; 4-punerea in actiune.
4. a- Rolulmisiunii: misiunea arata de ce este necesara firma. Ea trebuie sa raspunda la intrebarile: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
b- Misiunea firmei: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
c- cai si mijloace de actiune utilizate pt promovarea relatiilor cu publicul: editarea unor tiparituri, publicatii de întreprindere; organizarea unor manifestatii stiintifice, culturale, sportive sau sponsorizarea unor actiuni de acest gen; infiintarea sau colaborarea la infiintarea unor fundatii; acordarea de interviuri; organizarea unor conferinte de presa, utilizarea unor purtatori de cuvant.
III- a) cota de tiata permite extinderea ponderii detinute de o anumita firma, marca in cadrul unei piete efective.
b)cpi=vi\v*100=cai/ca*100
vi-volumul vanzarii firmei , v-volumul vanzarii produsului x
c) an 2006 20\750*100=0.026
20\220*100=0,090
an 2007 25\800*100=0,03
25\260*100=0,096
d)deoarece totalul importurilor a crescut in anul 2007, a crescut si cifra de afaceri cu 0.06 procente, dar si vanzarile firmei.
e) Asteptarile consumatorilor:experientele lor anterioare, comunicatiile in legatura cu produsul / serviciul in cauza, publicitatea facuta de firma producatoare.
Costurile calitatii necorespuzatoare: pierdere unor clienti ,refacerea produsului, efecte interne, scaderea moralului.






Varianta 45
I-1d 2d 3b 4c 5d 6)1f 2a 3h 4b 5c 6d
8a)A 8b)F 8c)A
8b) Criterii de selectie a furnizorilor-cota de piata lista clientilor preturi practicate reputatia sau imaginea aspect exterior ambalaj si eticheta
II-1. Principiul maximizarii satisfactiei consumatorului consta in evidentierea laturii calitative a consumului de bunuri si servicii.
2. a-dificil de facut; b-cumparare; c-consumul.
3. a-maximizarea consumului; b-maximizarea satisfactiei consumatorului; c-maximizarea posibilitatilor de alegere; d-maximizarea calitatii vietii.
4. a- etapa de elaborare a strategiilor: daca obiectivele concrete arata unde vrea sa ajunga firma, strategia este „un plan de joc” pentru a se ajunge acolo. Strategiile au un rol foarte important in planificarea activitatilor ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani deoarece: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor.
b- Etapa elaborarii planurilor sau a programelor unei firme performante: imediat ce o strategie a fost elaborata, punerea ei in aplicare se realizeaza prin intermediul programelor de actiune. In cadrul programelor, obiectivile si subobiectivele sunt defalcate pe compartimente de lucru. Pt fiecare program bine conceput trebuie sa se estimeze costurile necesare implementarii, pe activitati, astfel incat sa se determine daca rezultatele probabile justifica costurile. Planurile trebuie sa precizeze: termene precise de realizare a activitatilor, mijloacele de mobilizat, tehnicile utilizate, persoanele responsabile cu punerea lor in aplicare.
c- Misiunea firmei: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
III- a) cota de tiata permite extinderea ponderii detinute de o anumita firma, marca in cadrul unei piete efective.
b)cpi=vi\v*100=cai/ca*100
vi-volumul vanzarii firmei , v-volumul vanzarii produsului x
c) an 2006 20\750*100=0.026
20\220*100=0,090
an 2007 25\800*100=0,03
25\260*100=0,096
d) deoarece totalul importurilor a crescut in anul 2007, a crescut si cifra de afaceri cu 0.06 procente, dar si vanzarile firmei.
e) Asteptarile consumatorilor:experientele lor anterioare, comunicatiile in legatura cu produsul / serviciul in cauza, publicitatea facuta de firma producatoare.
Costurile calitatii necorespuzatoare: pierdere unor clienti ,refacerea produsului, efecte interne, scaderea moralului.


Varianta 46
I-1a 2d 3a 4c 5b 6)1d 2c 3e 4b 5a
7F 8F 9A
II-1. Principiul maximizarii posibilitatilor de alegere a consumatorului presupune ca varietatea bunurilor si serviciilor ce ar corespunde dorintelor sale sa fie imensa, ceea ce conduce la marirea costurilor si a preturilor acestora, iar in conditiile veniturilor limitate posibilitatilor de cumparare se reduc si nu se mai pot atinge celelalte obiective.
2. a-maximizarea; b-aprecierea; c-gradului.
3. a- analiza mediului; b-elaborarea strategiilor; c-elaborarea planurilor si a programelor; d-urmarirea si controlul.
4. a- Scopul planificarii strategice este sa modeleze activitatile economice si produsele firmei in asa fel incat sa se realizeze profiturile si ratele de crestere urmarite.
b- Planurile trebuie sa precizeze: termene precise de realizare a activitatilor, mijloacele de mobilizat, tehnicile utilizate, persoanele responsabile cu punerea lor in aplicare.
c- Trei caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa; a conectat la structura organizatorica un ansamblu de sisteme de informare, planificare si control capabile sa-i asigure supletea si cea mai inalta eficienta
III- a) cota de tiata permite extinderea ponderii detinute de o anumita firma, marca in cadrul unei piete efective.
b)cpi=vi\v*100=cai/ca*100
vi-volumul vanzarii firmei , v-volumul vanzarii produsului
c)an 2006- 30\900*100=0,033
an 2007 – 10\950*100= 0,010
d) recompense directe – salariu de baza , salariu de merit:sistemul de stimulare,plata amanata

Varianta 47
I-1d 2a 3c 4c 5a 6)1e 2g 3a 4b 5f 6c
7A 8A 9A
II-1. Principiul maximizarii consumului considera ca rolul activitatii de marketing este sa stimuleze la maximum consumul ceea ce va conduce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare a fortei de munca si a veniturilor.
2. a-performanta calitativa; b-numele; c-analiza SWOT.
3. schema: a-cine sunt clientii?; b-care sunt atuurile afacerii?; c-care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; d-care sunt beneficiile oferite consumatorilor? e-care sunt dorintele lor, care sunt nevoile, asteptarile, problemele lor si cum rezolva produsul sau serviciul lansat aceste probleme?
4. a-Instrumente pub.prin mass-media: presa scrisa, rodioul, televiziunea, cinematograful.
b- Tipurile de suporturi pub.din cadrul mass-media:ziare si reviste locale si centrale, posturi de radio centrale si locale, posturi de televiziune centrale si locale, televiziunea prin cablu, film.
III a) cota de tiata permite extinderea ponderii detinute de o anumita firma, marca in cadrul unei piete efective.
b)cpi=vi\v*100=cai/ca*100
vi-volumul vanzarii firmei , v-volumul vanzarii produsului x
c) an 2006- 6/220*100=0,027
an 2007 – 8\230*100=0,034
d)cota de piata a crescut in anul 2007 deoarece si cifra de afaceri a firmei a crescut in acelasi timp cu cifra totala de afaceri.
e) recompenre directe: salariu de baza, salariu de merit- plata amanita , sistemul de stimulente

Varianta 48
I-1b 2b 3c 4b 5c 6) 1b 2f 3e 4a 5c
7A 8F 9F
Nivelul preturilor pt sortimentele de produs este adesea asociat cu sensibilitatea la prêt a cumparatorilor.
II-1. Principiul maximizarii posibilitatilor de alegere a consumatorului presupune ca varietatea bunurilor si serviciilor ce ar corespunde dorintelor sale sa fie imensa, ceea ce conduce la marirea costurilor si a preturilor acestora, iar in conditiile veniturilor limitate posibilitatilor de cumparare se reduc si nu se mai pot atinge celelalte obiective.
2. a-strategice; b-piata; c-publicare.
3. 1-mostrele; 2-demonstratiile si degustarile, 3-publicitatea la locul vanzarii, 4-premiile, 5-cadourile promotionale, 6-reducerile de pret.
4. a- Rolul misiunii: misiunea arata de ce este necesara firma. Ea trebuie sa raspunda la intrebarile: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
b- Doua caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa.
c- Trei intrebari la care trebuie sa raspunda strategia unei firme: cum putem folosi punctele tari? Cum putem inlatura punctele slabe? Cum putem exploata fiecare oportunitate? Cum ne putem apara in fata amenintarilor din mediul extern?
III- a) cota de tiata permite extinderea ponderii detinute de o anumita firma, marca in cadrul unei piete efective.
b)cpi=vi\v*100=cai/ca*100
vi-volumul vanzarii firmei , v-volumul vanzarii produsului x
c) an 2006- 6\220*100=0,027
an 2007- 8\230*100=0,034
d)cota de piata a crescut in anul 2007 deoarece si cifra de afaceri a firmei a crescut in acelasi timp cu cifra totala de afaceri.
e) recompenre directe: salariu de baza, salariu de merit- plata amanita , sistemul de stimulente

Varianta 49
I-1b 2b 3c 4d 5c 6) 1f 2d 3a 4e 5b
7A 8F 9A
8 Criterii de selectie a furnizorilor: cota de piata lista clientilor preturipracticate publicitate cumulative ambalaje si etichete vechimea in domeniul de activitate
II-1. Principiul maximizarii posibilitatilor de alegere a consumatorului presupune ca varietatea bunurilor si serviciilor ce ar corespunde dorintelor sale sa fie imensa, ceea ce conduce la marirea costurilor si a preturilor acestora, iar in conditiile veniturilor limitate posibilitatilor de cumparare se reduc si nu se mai pot atinge celelalte obiective.
2. 2. a-strategice; b-piata; c-publicare.
3. 1-mostrele; 2-demonstratiile si degustarile, 3-publicitatea la locul vanzarii, 4-premiile, 5-cadourile promotionale, 6-reducerile de pret.
4. a- Rolul misiunii: misiunea arata de ce este necesara firma. Ea trebuie sa raspunda la intrebarile: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
b- Doua caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa.
c- Trei intrebari la care trebuie sa raspunda strategia unei firme: cum putem folosi punctele tari? Cum putem inlatura punctele slabe? Cum putem exploata fiecare oportunitate? Cum ne putem apara in fata amenintarilor din mediul extern?
III- a) cota de tiata permite extinderea ponderii detinute de o anumita firma, marca in cadrul unei piete efective.
b)cpi=vi\v*100=cai/ca*100
vi-volumul vanzarii firmei , v-volumul vanzarii produsului x
c) an 2006 cpi=10/510*100=0,019
an 2007 cpi= 12/525*100=0,022
d)in anul 2007 cota de piata a crescut cu 0,003 procente dotorita cresterii datorita cesterii cifrei de afaceri a firmei cat si a totalului de vanzari.
e) Masuri de imbunatatire a calitatii: realizarea produselor la nivelul dorit de consumatori; depasirea nivelului de calitate al produselor.
Masuri de reducere a costurilor- modernizarea treptata solicita in mai mica masura fluxul de numerar al firmei





Varianta 50
I-1a 2a 3c 4a 5d 6)1c 2d 3b 4f 5e
7A 8A 9F
II-1. Marketingul este inteles astazi drept o functie manageriala, el avand rolul de a asigura un mod sistematic de conducere a intreprinderii orientat catre piata. Functia desemneaza o grupare de activitati determinate pe baza unui anumit criteriu esential, care ofera posibilitatea intelegerii teoretice a marketingului.
2. a-concrete; b-modeleze; c-adaptarea.
3. a- schema: tehnici de promovare a vanzarilor: 1-mostrele; 2-demonstratiile si degustarile, 3-publicitatea la locul vanzarii, 4-premiile.
b- =========================
4. a- Rolul misiunii: misiunea arata de ce este necesara firma. Ea poate fi chiar sloganul firmei.
b- Ea trebuie sa raspunda la intrebarile: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor? care sunt dorintele lor, care sunt nevoile, asteptarile, problemele lor si cum rezolva produsul sau serviciul lansat aceste probleme?
c- Controlul poate viza 2 categorii de aspecte legate de realizarea planului: interne- efectuarea unor comparatii intre realizari si obiectivele, programele si, in general, indicatorii de plan, dupa care abaterile constatate sunt supuse unor analize speciale; externe- care vizeaza informatiile necesare completarii statisticilor interne ale intreprinderii, rezultate unor studii speciale efectuate, pre-testele sau post-testele publicitare eficienta actiunilor promotionale, revanzarile unor produse.
III- a) ) cota de piata permite extinderea ponderii detinute de o anumita firma, marca in cadrul unei piete efective.
b)cpi=vi\v*100=cai/ca*100= 443,2\20500,4*100=0,02%
c)puncte tari- preturi accesibile, nivel calitativ acceptabil
puncte slabe- angajati necalificati
oportunitati- politici guvernamentale favorabile, cresterea rapida a pietei
amenintari- concurenti numerosi
d) ) bani- reprezinta salarile personalului si pot atinge si 50% din costurile unei companii si rep principala cauza a insatisfac salariale.
Gratuitatile –sunt oferite doar unora dintre angajati se refera la case de vacanta clubul accesul la parcarile rezervate
Premii-se folosesc pt a incuraja munca angajatilor
Beneficii –compensatii directe
Sistemul de participare la impartirea profitului

Varianta 51
I-1c 2c 3c 4c 5a 6) 1c 2a 3f 4d 5b
7A 8F 9F
II-1. Functia premisa urmareste obtinerea informatiilor cu privire la pietele efective si potentiale, la ansamblul necesitatilor de consum solvabile si insolvabile, dar si la comportamentul consumatorului.
2. Analiza.
3. Misiunea.
4. Intern.
5. a- obiective ce pot fi urmarite de activ.firmei: profitabilitate, cresterea vanzarilor, imbunatatirea cotei de piata, limitarea riscurilor.
b- SMART: obiectivele trebuie sa fie: specifice, masurabile, posibil de atins, relevante, posibil de realizat in timp.
c- Rolurile obiectivelor: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
6. amenintari: posibilitatea aparitiei unor noi concurenti, cresterea vanzarilor de produse substituibile, cresterea lenta pe piata, recesiune economica.
7. Scopul planificarii strategice este sa modeleze activitatile economice si produsele firmei in asa fel incat sa se realizeze profiturile si ratele de crestere urmarite.
III- a)cota de piata este importanta deoarece permite exprimarea ponderii detinute de o anumita firma marca in cadrul unei firme de referinta.
b)cpi=cai/ca*100=122,2/20505,4*100=0,005
c) puncte tari- nrmare de autobuze, serv cii de calitate accesibila, tarife scazuie gratuitati pt pensionari
puncte slabe- resurse umane necalificate, autobuze invechite si dotate necorespunzator, plata la nivel scazut a salariatilor,
amenintari- concurenti directi si indirecti numerosi siputernici, politici guvernamentale nefavorabile
oportunitati- cresterea rapita a pietei
d) formarea si perfectionarea activitatii, motivarea personalului, modernizarea tehnologiei si masuri de reducere a costurilor

Varianta 52
I_1a 2c 3b 4c 5b 6) 1b 2a 3e 4c 5d
7F 8A 9A
II-1. Planificarea strategica orientata spre piata este procesul managerial de concepere si
pastrare a unei relatii viabile de corespondenta intre obiectivele, abilitatile si resursele firmei si ocaziile pe care le are pe piata.
2. Controlul.
3. Obiectivele.
4. Extern.
5. a- strategia este „un plan de joc” pt a se ajunge acolo unde vrea sa ajunga firma
b- Rolul strategiei este de a ghida derularea activitatilor in urmatorii ani.
c- Rolul strategiilor in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor.
d- caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa; a conectat la structura organizatorica un ansamblu de sisteme de informare, planificare si control capabile sa-i asigure supletea si cea mai inalta eficienta.
6. Criterii indeplinite de obiective pt metoda MBO: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
7. aspecte legate de realizarea planului: interne- efectuarea unor comparatii intre realizari si obiectivele, programele si, in general, indicatorii de plan, dupa care abaterile constatate sunt supuse unor analize speciale.
III- a)cota de piata este importanta deoarece permite exprimarea ponderii detinute de o anumita firma marca in cadrul unei firme de referinta.
b) cpi=cai/ca*100= 233,2/5040,8*100=0,04%
c)puncte tari- sortimente diversificate de produse, preturi scazute, nivel de calitate acceptabil, transport si instalare gratuita, modernizarea spatiului, sararii minipe pe economie
puncte slabe- garantare scazuta a calitatii, dispunde de o amplasare necorsunzatoare, angajati necalificati
oportunitati- cresterea rapida a pietei, politici guvernamentele favorabile,
amenintari- concurenti numerosi si puternici
d) formarea si perfectionarea activitatii, motivarea personalului, modernizarea tehnologiei si masuri de reducere a costurilor





Varianta 53
I-1d 2b 3c 4b 5a 6) 1c 2b 3f 4a 5e
7A 8A 9A
10.7 comunicarea intrapersonala este comunicarea indiidului cu sine insusi
8 principiul coerentei principiul schimbului permanent si preincipiul perceptiei globale sunt pincipiile pominicarii eficiente
II-1. Scopul planificarii strategice este sa modeleze activitatile economice si produsele firmei in asa fel incat sa se realizeze profiturile si ratele de crestere urmarite.
2. SWOT.
3. Management.
4. Obiectiv.
5. a- Prin intermediul programelor de actiune se pune in aplicare o strategie elaborata. In cadrul acestora, obiectivele si subobiectivele sunt defalcate pe compartimente de lucru.
b- Planurile ce pun in aplicare strategia firmei trebuie sa precizeze: termenele precise de realizare a activitatilor; mijloacele de mobilizat; tehnicile utilizate; persoanele responsabile cu punerea in aplicare.
c- Pentru fiecare program conceput trebuie sa se estimeze costurile necesare implementarii, pe activitati , astfel incat sa se determine daca rezultatele probabile justifica costurile.
6. Misiunea firmei: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
7. etape: analiza mediului;stabilirea obiectivelor; elaborarea strategiilor; elaborarea planurilor si programelor; punerea in actiune; urmarirea si controlul.
III- a)cota de piata este importanta deoarece permite exprimarea ponderii detinute de o anumita firma marca in cadrul unei firme de referinta.
b)421,2/12058,4*100=0,03%
c) puncte tari- sortimente diversificate de produse, preturi accesibile, niv calitativ accesibil, amplasarea intr-un caracter populat
puncte slabe- angajati necalificati, salarii mici
oportunitati- cresterea rapida a pietei, politici guvernamentele favorabile,
amenintari- concurenti numerosi si puternici
d) formarea si perfectionarea activitatii, motivarea personalului, modernizarea tehnologiei si masuri de reducere a costurilor

Varianta 54
I_1b 2b 3c 4b 5d 6) 1b 2d 3a 4c 5e
7A 8F 9A
9cifra de afaceri Cota de piata rentabilitatea siguranta livrarii
II-1. Principiile marketigului: maximizarea consumului, maximizarea satisfactiei consumatorului, maximizarea posibilitatilor, maximizarea calitatii.
2. Premisa.
3. Functia.
4. Viitoare.
5. a- Analiza mediului intern al firmei se refera la atuurile si slabiciunile firmei.
b- Analiza mediului extern al firmei se refera la oportunitatile firmei si amenintarile acesteia ce provin din afara ei.
c- Gestiunea activitatii pe baza obiectivelor se numeste management prin obiective.
d- Criterii dupa care se formuleaza obiectivele firmei: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
6. Oportunitati: cucerirea de noi segmente ale pietei, extinderea liniei de produse; diversificarea gamei de produse; patrunderea pe noi piete.
7. Rezultatele obtinute in urma actiunilor de control pt a realiza un feedback eficient pot fi utilizate in viitoarele actiuni de planificare.
III- a) cota de piata permite extinderea ponderii detinute de o anumita firma, marca in cadrul unei piete efective.
b)445,2\9080,4*100=0,04%
c) puncte tari- preturi accesibile, niv calitatii acceptabil , transport si instalare gratuita, perioada mare de garantie, service gratuit.
Puncte slabe- aprovizionarea rar, nivil calitativ accesibil, transport si inregistrare gratuita, perioada mare de garantie, service gratuit
Amenintati- concurenti numerosi, politici guv nefavorabile
Oportunitati- cresterea rapita a pietei
d) formarea si perfectionarea activitatii, motivarea personalului, modernizarea tehnologiei si masuri de reducere a costurilor


Varianta 55
I-1d 2d 3b 4d 5a 6) 1b 2 f 3e 4a 5 c
7A 8F 9F
9 pentru a fi competitive pe piata firmele tre sa compare ofertele furnizorilor cu obiectivele proprii sa analizeze preturile , calitatea prouselor pe care le ofera.
II-1. Principiul maximizarii consumului considera ca rolul activitatii de marketing este sa stimuleze la maximum consumul ceea ce va conduce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare a fortei de munca si a veniturilor.
2. Oferta.
3. Marci.
4. Performanta calitativa.
5. schema: a-stabilirea obiectivelor; b-elaborarea strategiilor; c-elaborarea planurilor si a programelor; d-punerea in actiune; e-urmarirea si controlul.
6. 1: a-costuri; b-calitate; c-servicii.
2: modalitati de diferentiere a ofertei: prin produse, prin servicii, prin imagine, prin comportamentul personalului, prin pozitionarea ofertei.
III- a)cota de tiata permite extinderea ponderii detinute de o anumita firma, marca in cadrul unei piete efective.
b)cpi=vi\v*100=cai/ca*100
vi-volumul vanzarii firmei , v-volumul vanzarii produsului x
c) 2006- 10/480*100=0,020
2007- 12/492*100=0,024
d)cota de piata in anul 2007 a crescut cu 0,004 procente
e) principiul la munca egala salariu egal, princpiul salariului negociabil,principiul salariului munim ,principiul liberalizarii salariale


Varianta 56
I-1b 2b 3d 4b 5c 6) 1b 2d 3a
7A 8F 9A
II-1. Principiul maximizarii satisfactiei consumatorului consta in evidentierea laturii calitative a consumului de bunuri si servicii.
2. Obiectiv.
3. Atributelor.
4. Concurentilor.
5. schema: tehnici utilizate in promovarea vanzarilor: 1-reducerile de pret, 2-demonstratiile si degustarile, 3-jocurile si concursurile, 4-premiile, 5-mostrele, 6-cadourile promotionale.
6. a: a-pretul; b-calitatea; c-dimensiunile ofertei; d-structura ofertei; e-nivelul calitativ; f-imaginea pe care dorim sa o creem.
b: Rolul etichetei unui produs este de a informa, dar si de a confirma calitatea si chiar de a promova produsul.
III- a) puncte tari puncte slabe , oportunitati amenintari
b) 1)persolal calificat, 2 calitatea produselor buna, 3 preturi mici, 4 conducere capabila
a .facilitati invechite, b. Pozitionare proasta , c. Linia de produse mica, d.deficienta in rezolvarea problemelor
c) 1- pozitia actuala a firmei pe piata, 2- pozitia viitoare a firmei pe piata, 3- structura organizatorica, 4 –fisa postului , 5 – evaluarea performantelor, 6 – situatia incadrarii de personal, 7- analiza fructuatiei, 8- interpretarea intamplarilor pt procesul de instruire, 9-planul de instruire
d)1 recompense directe, 2 recompense indirecte , 3 salariu de baza, 4 salariu de merit, 5 concediu odihna , 6 sarbatori legale, 7 concedii medicale
e) Formarea si perfectionarea angajatilor are drept scop identificarea, aprecierea si facilitarea dezvoltarii competentelor acestora, permitand indivizilor sa performeze sarcini aferente unor posturi prezente sau viitoare.



Varianta 57
I-1d 2c 3b 4a 5b 6) 1c 2d 3a
7A 8F 9A
9 puterea furnizorior este date de furizarea d substituenti val produselor furnizorior identificarea marcii
II-1. Principiul maximizarii posibilitatilor de alegere a consumatorului presupune ca varietatea bunurilor si serviciilor ce ar corespunde dorintelor sale sa fie imensa, ceea ce conduce la marirea costurilor si a preturilor acestora, iar in conditiile veniturilor limitate posibilitatilor de cumparare se reduc si nu se mai pot atinge celelalte obiective.
2. Ratiunea.
3. Numele.
4.Strategice.
5. schema: 1-functionale; 2-emotionale; 3-de timp; 4- de energie; 5-psihice.
6. a: 1.ce doreste consumatorul. 2. ce ofera comerciantul.
a-produs; b-pret; c-plasament; d-promovare.
b: Cumparatorii sunt dispusi sa cumpere un produs mai scump atunci cand considera ca produsul are o calitate superioara, confera prestigiu sau exclusivitate.de altfel acestia prefera produsele mai ieftine.
III- a)salariul reprezinta un pret platit pt factorul munca si este necesar sa se stabileasca prin mecanismele pietei
b) principiul salariu egal munca egala, principiul liberalizarii salariale, principiul salariilor minime , principiul negocierii salariilor, caracterului confidential al salariilor
c) 1 bani, 2 beneficii, 3 gratuitati, 4 premiile, 5 sistemul de participare la impartirea profitului
d)1 identificarea, 2 aprecierea, 3 dezvolatrea
e)- lauda din partea bsuperiorilor, diplome , medalii, semne distinctive in echipamentul de lucru






Varianta 58
I_1c 2b 3b 4d 5b 6)1f 2a 3d 4b 5e
7A 8F 9A
10 Activ de marketing desf de agentul economic urmareste sa satisfaca cerintele potentialilor consumatori
II-1. Principiul maximizarii calitatii vietii vizeaza nu doar cantitatea, calitatea, disponibilitatea si costul bunurilor materiale si serviciilor, ci si calitatea mediului natural si cultural.
2. Mijloc.
3. Marca.
4. SWOT.
5. 1-publicitatea prin mass-media; 3-publicitatea directa.
a-presa scrisa, radioul, televiziunea; b-afisul, ambalajul, pliante, brosuri; c-pliantul, telefonul, posta; d-presa, radioul, televiziunea.
6. a- schema: 1-analiza mediului; 2-stabilirea obiectivelor; 3-elaborarea strategiilor; 4-elaborarea planurilor si a programelor; 5-punerea in actiune; 6-urmarirea si controlul.
b- Marca are rolul de a identifica un bun material sau un serviciu propus cumparatorilor de catre un producator sau un distribuitor, pe aceasta baza el marind valoarea ofertei.
III- a)program de protectie- asigurari medicale, asigurari de viata, asigurari sociale, ajutor somaj, prime de pensionare
b) ) bani- reprezinta salarile personalului si pot atinge si 50% din costurile unei companii si rep principala cauza a insatisfac salariale.
Gratuitatile –sunt oferite doar unora dintre angajati se refera la case de vacanta clubul accesul la parcarile rezervate
Premii-sefolosesc pt a incuraja munca angajatilor
Beneficii –compensatii directe
Sistemul de participare la impartirea profitului ,plata la unitate de profil
c) principiul salariu egal munca egala, principiul liberalizarii salariale, principiul salariilor minime , principiul negocierii salariilor, caracterului confidential al salariilor
d)recompense directe- salariu de baza, salariu de merit





Varianta 59
I-1b 2b 3c 4d 5c 6)1f 2a 3h 4b 5c 6d
7A 8A 9A
II-1. Functia marketingului de maximizare a profitului sau maximizarea eficientei economice este o functie obiectiv, deoarece scopul final al activitatii agentului ecomonic este obtinerea de profit, care-i asigura existenta si dezvoltarea. Realizarea ei presupune alocarea rationala a resurselor productive, optimizarea structurilor de productie, dar si a intregului flux al procesului economic.
2. Liste de control.
3. Largimea.
4. ==================
5. 2-publicitatea exterioara; 4-publicitatea gratuita.
a-presa scrisa, radioul, televiziunea; b-afisul, ambalajul, pliante, brosuri; c-pliantul, telefonul, posta; d-presa, radioul, televiziunea.
6. a: 1-corporale; 2-acorporale; 3-comunicatii.
b: pretul, dimensiunile si structura ofertei, calitatea, nivelul calitativ, imaginea pe care dorim sa o creem in randul consumatorilor.
III- a) cpi=cai/ca*100=vi/v*100=35/360*100=0,09
b)cpri=vi/vl=cai/cal=35/45=0,77
c)cprl=vl/vii=45/38=1,18
d) ) formarea si perfectionarea activitatii, motivarea personalului, modernizarea tehnologiei si masuri de reducere a costurilor
adriana2009
Moderator
 
Mesaje: 43
Membru din: Sâm Iun 13, 2009 10:50 am

Re: Rezolvari la marketing si mediul concurential bac 2009

Mesajde adriana2009 pe Sâm Iun 13, 2009 3:47 pm

Varianta 60
I-1b 2c 3c 4a 5b 6) 1e 2g 3a 4b 5f 6c
7A 8F 9A
10 Criterii de selectie a firnizorilor: preturi practicate lista clientilor cota de piata ambalaj si eticheta reptatia sau imginea
II-1. Functia de imbunatatire permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata este considerata functia mijloc, prin care see asigura infaptuirea obiectivelor strategice ale agentului economic. Prin cresterea capacitatii de antrenare a tuturor resurselor de care dispune in fiecare moment se asigura adaptarea operativa a activitatii desfasurate la cerintele peitii, ale consumatorului.
2. Se adapteze.
3. Ierarhic.
4. Publicare.
5. schema: 1-afisul; 2-agende; 3-brosuri; 4-pliantul; 5-telefonul; 6-posta; 7-presa; 8-radioul; 9-televiziunea; 10-presa scrisa/cinematograful.
6. a: 1-numele produsului; 3-eticheta; 4-ambalajul individual.
b: Marca are rolul de a identifica un bun material sau un serviciu propus cumparatorilor de catre un producator sau un distribuitor, pe aceasta baza el marind valoarea ofertei.
III- a. Modalitati de crestere a eficientei activitatii: formarea si perfectionarea angajatilor; motivarea personalului; modernizarea tehnologiei; masuri de reducere a costurilor, imbunatatirea continua a calitatii.
b. puncte tari, puncte slabe, amenintari, oportunitati.
c. Puncte tari: preturi mici; personal competent; calitatea produselor, servicii oferite clientilor. Puncte slabe: preturi mari; calitatea produselor slaba; linia de produse limitata, dispune de facilitati invechite. Oportunitati: politici guvernamentale favorabile; extinderea liniei de produse; diversitatea gamei de produse, cucerirea de noi segmente ale pietei. Amenintari: aparitia unor noi concurenti; schimbari demografice; recesiune economica; cresterea lenta a pietei.
d. cum putem folosi punctele tari? Cum putem inlatura punctele slabe? Cum putem exploata fiecare oportunitate? Cum ne putem apara in fata amenintarilor din mediul extern?


Varianta 61
I-1a 2a 3c 4c 5d 6) 1c 2f 3d 4a 5b
7A 8A 9F 10F 11A
II-1. Planificarea strategica orientata spre piata este procesul managerial de concepere si
pastrare a unei relatii viabile de corespondenta intre obiectivele, abilitatile si resursele firmei si ocaziile pe care le are pe piata.
2. a-supraveghere a productiei; b consumator; c- actiune.
3. Analiza mediului; stabilirea obiectivelor; elaborarea strategiilor; elaborarea planurilor si programelor; punerea in actiune; urmarirea si controlul.
4. a- Scopul planificarii strategice este sa modeleze activitatile economice si produsele firmei in asa fel incat sa se realizeze profiturile si ratele de crestere urmarite.
b- Doua caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa.
c- Trei intrebari la care trebuie sa raspunda strategia unei firme: cum putem folosi punctele tari? Cum putem inlatura punctele slabe? Cum putem exploata fiecare oportunitate? Cum ne putem apara in fata amenintarilor din mediul extern
III- a. produse de calitate mai buna; gama diversificata de produse; gama restransa de produse; transport gratuit la domiciliul clientilor; cererea este mare; mijloace de transport proprii; preturi mari; preturi medii; publicitatea s-a facut la un post de radio local si intr-un ziar.
b. puncte tari: produse de calitate mai buna; gama diversificata de produse; transport gratuit la domiciliul clientilor. Puncte slabe: gama restransa de produse; preturi mari; publicitatea s-a facut la un post de radio local si intr-un ziar.
c. CAi/CA*100= 40/350*100=0.11%
CAi/CA*100= 60/350*100=0.17%
d)cota de piata permite exprimarea ponderii de o anumita firma, un produs ori o marca in cadrul unei piete de referinta. Se observa ca firma „lupul de mare” prezinta o pozitie mai buna pe piata data de cota de piata de 0.17%.

Varianta 62
I-1b 2d 3a 4c 5a 6) 1d 2c 3a 4e 5b
7A 8A 9A 10A 11F
II-1. Functia marketingului de maximizare a profitului sau maximizarea eficientei economice este o functie obiectiv, deoarece scopul final al activitatii agentului ecomonic este obtinerea de profit, care-i asigura existenta si dezvoltarea. Realizarea ei presupune alocarea rationala a resurselor productive, optimizarea structurilor de productie, dar si a intregului flux al procesului economic.
2. Cercetarea pietei, a nevoilor de utilizare sau de consum; imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata;*satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare; *maximizarea eficientei economice sau maximizarea profitului.
3. a-mijloc; b-extern; c-realiste; d-servicii; e-actiune.
4. Analiza mediului; stabilirea obiectivelor; elaborarea strategiilor; elaborarea planurilor si programelor; punerea in actiune; urmarirea si controlul.
III-a. formarea si perfectionarea angajatilor are drept scop identificarea, aprecierea si facilitarea dezvoltarii competentelor acestora, permitand indivizilor sa performeze sarcini aferente unor posturi prezente sau viitoare.
b. Modalitati de crestere a eficientei activitatii: formarea si perfectionarea angajatilor; motivarea personalului; modernizarea tehnologiei; masuri de reducere a costurilor, imbunatatirea continua a calitatii.
c. sistemul de recompense: 1-recompense indirecte: a)programe de protectie, b)plata timpului nelucrat, c)servicii si alte recompense. 2-recompense directe: salariu de baza; salariul de merit—a)sistemul de stimulente;b)plata amanata.
d. beneficiar al calitatii este firma care o furnizeaza. Perceptie>asteptari=incantare; perceptie<asteptari=dezamagire; calitate = client incantat.
e. masuri de modernizare a tehnologiei: stimularea migratiei cererii catre articole cu o valoare mai mare; executia modificarilor trebuie facuta in asa fel incat sa nu aiba loc prea devreme dar nici prea tarziu.
Modernizarea treptata, esalonata in timp; / radicala, intr-o singura etapa

Varianta 63

I-1c 2b 3d 4b 5a 6)1d 2c 3b 4a 5f
7A 8F 9A 10F 11F
II-1. Principiile marketingului sunt realizate in vederea satisfacerii clientilor si obtinerea de profit.
2. surse de informare necesare managerilor de marketing: supravegherea productiei; supravegherea pietei; inregistrarile interne ale firmei.
3. a-obiectiv; b-productie; c-==========.
4. a- Rolul strategiilor in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor. Ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani.
b- Trei caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa; a conectat la structura organizatorica un ansamblu de sisteme de informare, planificare si control capabile sa-i asigure supletea si cea mai inalta eficienta.
c- intrebari la care trebuie sa raspunda strategia unei firme: cum putem folosi punctele tari? Cum putem inlatura punctele slabe? Cum putem exploata fiecare oportunitate? Cum ne putem apara in fata amenintarilor din mediul extern?
III- a. Motivarea personalului are drept scop stimularea angajatilor in obtinerea de performante, prin recompense financiare si nonfinanciare consistente, echitabile si motivante.
b. Factorii ce determina asteptarile consumatorilor: experientele lor anterioare, comunicatiile in legatura cu produsul /serviciul in cauza, publicitatea facuta de firma producatoare.
c. elaborarea unei strategii privind motivatia personalului: analiza teoriilor motivationale; studierea obiectivelor strategice ale firmei; elaborarea variantelor de strategii motivationale; realizarea de consultari la toate nivelele managementului, precum si intre management si angajati, in vederea realizarii adaptarilor necesare pt strategia motivationala elaborata si alegerea variantei care va fi implementata; aplicarea si reevaluarea permanenta a strategiei motivationale.
d. Principalul beneficiar al calitatii este firma care o furnizeaza. Perceptie>asteptari=incantare; perceptie<asteptari=dezamagire; calitate = client incantat.
e. Masuri de imbunatatire a calitatii: realizarea produselor la nivelul dorit de consumatori; depasirea nivelului de calitate al produselor.




Varianta 64
I-1b 2d 3a 4d 5c 6)1c 2e 3b 4a 5f
7A 8A 9A 10F 11A
II-1. Planurile tactice ce pun in aplicare strategia firmei trebuie sa precizeze: termenele precise de realizare a activitatilor; mijloacele de mobilizat; tehnicile utilizate; persoanele responsabile cu punerea in aplicare.
2. aconsumatorului ; b-profitului; c-realiste.
3. supravegherea productiei: --------------------------
supraveghrea pietei: --------------------
4. a- Satisfacerea in conditii superioare a nevoilor de consum si utilizare reprezinta ratiunea de a fi a agentului economic, prin realizarea bunurilor si serviciilor. Este considerata functie obiectiv prin care se vizeaza producerea si oferirea numai a acelor produse si servicii necesare consumului productiv si personal.
b- Maximizarea profitului este o functie obiectiv, deoarece scopul final al activitatii agentului ecomonic este obtinerea de profit, care-i asigura existenta si dezvoltarea. Realizarea ei presupune alocarea rationala a resurselor productive, optimizarea structurilor de productie, dar si a intregului flux al procesului economic.
c- =========================================
III- a. produse de calitate mai buna, gama diversificata de produse, gama restransa de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor, mijloace de transport proprii, produse foarte solicitate, preturi mari, publicitatea s-a facut la un post de radio local.
b. puncte tari: produse de calitate mai buna, gama diversificata de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor, mijloace de transport proprii. Puncte slabe: gama restransa de produse, preturi mari, publicitatea s-a facut la un post de radio local.
c. CAi/CA*100= ??????????????
CAi/CA*100= ????????????????
d. cota de piata permite exprimarea ponderii de o anumita firma, un produs ori o marca in cadrul unei piete de referinta. Se observa ca firma „piticii” prezinta o pozitie mai buna pe piata data de cota de piata de 0.30%.





Varianta 65
I_1c 2c 3a 4d 5a 6) 1f 2b 3e 4c 5a
7A 8F 9F 10F 11F
II-1. scopul strategiilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor.
2. a-obiectiv; b-===========; c-obiectivelor.
3. Specifice, masurabile; posibil de atins; relevante; posibil de realizat in timp.
Obictiv nr.4-obiectiv nr.3- obiectiv nr2- obiectiv nr.1
4. a- Investigarea pietei, a nevoilor de consum sau utilizare urmareste obtinerea de informatii cu privire la pietele efective si potentiale, la ansamblul necesitatilor de consum solvabile si insolvabile, dar si la comportamentul consumatorului.
b- ===========================================================
c- Informatii pt inregistrarile interne ale firmei: compartimentul de contabilitate, productia, fortele de vanzare compartimentul de relatii cu publicul
III- a. vanzari in crestere, gama diversificata de produse, gama mai restransa de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor, mijloace de transport proprii, cresterea puterii de cumparare a clientilor, solicitarile sunt mari, produse de calitate mai buna, preturi mari, publicitatea s-a facut la un post de radio local.
b. puncte tari: gama diversificata de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor, mijloace de transport proprii, cresterea puterii de cumparare a clientilor, solicitarile sunt mari, produse de calitate mai buna. Puncte slabe: preturi mari, publicitatea s-a facut la un post de radio local, gama mai restransa de produse.
c. CP1=CAi/CA*100=2000/30000*100=0.06%.
CP1=CAi/CA*100=3500/30000*100=0.11%.
CP2=CAi/CA*100=4000/30000*100=0.13%.
CP2=CAi/CA*100=5000/30000*100=0.16%.




Varianta 66
I-1c 2b 3a 4d 5c 6)1e 2c 3f 4b 5a
7A 8F 9F
10-comunicarea nonverbala sprijina comunicarea verbala avand un rol regulator -nivelul preturilor pt sort produse este adesea asociat cu sensibilitatea la pret a consumatorilor
II1. Principiul maximizarii consumului considera ca rolul activitatii de marketing este sa stimuleze la maximum consumul ceea ce va conduce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare a fortei de munca si a veniturilor.
2. Sloganul.
3. Analiza.
4. Combinatie.
5. functiile marketigului in viziunea scolilor romanesti: a)*cercetarea pietei, a nevoilor de utilizare sau de consum(fct.premisa); b)*imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata(fct.de mijloc); c)*satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare(fct.obiectiv); d)*maximizarea eficientei economice sau maximizarea profitului(fct.obiectiv).
6. 1: 1)numele produsului; 2)marca; 3)eticheta; 4)ambalajul individual.
2: Marca are rolul de a identifica un bun material sau un serviciu propus cumparatorilor de catre un producator sau un distribuitor, pe aceasta baza el marind valoarea ofertei.
III-1. Nokia: CAi/CAl*100=3/12*100=0.25%
Sony Ericsson: CAi/CAl*100=2.5/12*100=0.20%
Samsung: CAi/CAl*100=2/12*100=0.16%
Motorola: CAi/CAl*100=1.5/12*100=0.12%
LG: CAi/CAl*100=1/12*100=0.08%
2. a. CPi=Vi/V*100=CAi/CA*100
CPi=cota de piata.
V=volumul vanzarilor produsului „X”pe piata.
Vi=volumul vanzarilor firmei/marcii.
CA=cifra de afaceri totala pe piata a produselor „X”.
CAi=cifra de afaceri a firmei/marcii.
b. CPi 2006=CAi/CA*100=35/650*100=0.053%.
CPi 2007=CAi/CA*100=39/705*100=0.055%.
c. Cota de piata a ramas aceeasi in cei doi ani.A crescut in anul 2007 cu 0.002procente.iar totalul vanzarilor a crescut cu55 mil.euro.


Varianta 67
I-1c 2d 3d 4a 5b 6)1f 2d 3a 4b 5e
7A 8F 9F 10-limbajul timpului-cronemica
-limbajul spatiului-proxemica
II-1. Principiul maximizarii satisfactiei consumatorului consta in evidentierea laturii calitative a consumului de bunuri si servicii.
2. Prin obiective.
3. Programelor.
4. Rezultatele.
5. schema: a-cine sunt clientii?; b-care sunt atuurile afacerii?; c-care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; d-care sunt beneficiile oferite consumatorilor? e-care sunt dorintele lor, care sunt nevoile, asteptarile, problemele lor si cum rezolva produsul sau serviciul lansat aceste probleme?
6. 1: a)termene precise de realizare a activitatilor; 2)mijloacele de mobilizat; 3)tehnici utilizate.
2: Pt fiecare program bine conceput trebuie sa se estimeze costurile necesare implementarii, pe activitati, astfel incat sa se determine daca rezultatele probabile justifica costurile.
III- a. Cota de piata permite exprimarea ponderii de o anumita firma, un produs ori o marca in cadrul unei piete de referinta.
b. CPi=Vi/V*100=CAi/CA*100
CPi=cota de piata.
V=volumul vanzarilor produsului „X”pe piata.
Vi=volumul vanzarilor firmei/marcii.
CA=cifra de afaceri totala pe piata a produselor „X”.
CAi=cifra de afaceri a firmei/marcii.
c. CPi 2006=CAi/CA*100=10/120*100=0.083%
CPi 2007=CAi/CA*100=12/145*100=0.082%
d. Cota de piata a scazut in 2007 cu 0.001%,pe cand totalul vanzarilor a crescut cu 25 milioane euro.
e. principiile sistemelor de salarizare: principiul negocierii salariilor, principiul salariilor minime,principiul la munca egala,salariu egal; principiul liberalizarii salariilor, caracterul confidential al salariului.




Varianta 68
I-1c 2c 3a 4b 5a 6)1f 2d 3a 4b 5c
7A 8F 9A 10-calitatea sortimentuluide produse se diferentiaza dupa calitatea materiilor prime si materialelor
II-1. Principiul maximizarii posibilitatilor de alegere a consumatorului presupune ca varietatea bunurilor si serviciilor ce ar corespunde dorintelor sale sa fie imensa, ceea ce conduce la marirea costurilor si a preturilor acestora, iar in conditiile veniturilor limitate posibilitatilor de cumparare se reduc si nu se mai pot atinge celelalte obiective.
2. Realiste.
3. Etape.
4. Costurile.
5. valoarea unui produs= avantaje functionale+avantaje emotionale/ costuri banesti+costuri de timp+costuri de energie+costuri psihice.
6. 1: a)pretul; b)calitatea; c)dimensiunile ofertei; d)structura ofertei; e)nivelul calitativ; f)imaginea pe care o dorim sa o creem in randul consumatorilor.
2: Rolul etichetei unui produs este de a informa, dar si de a confirma calitatea si chiar de a promova produsul.
III-1. a. Cota de piata permite exprimarea ponderii de o anumita firma, un produs ori o marca in cadrul unei piete de referinta.
b. CPi=Vi/V*100=CAi/CA*100
CPi=cota de piata.
V=volumul vanzarilor produsului „X”pe piata.
Vi=volumul vanzarilor firmei/marcii.
CA=cifra de afaceri totala pe piata a produselor „X”.
CAi=cifra de afaceri a firmei/marcii.
c. CPi 2006=CAi/CA*100=2/16*100=0.12%.
CPi 2007=CAi/CA*100=4/20*100=0.2%.
d. Cota de piata a firmei a crescut cu0.08% la fel si vanzarile totale au crescut cu 4 milioane de euro.
2. a. =========================
b. GlaxoSmithKline- CAi/CA*100=2/8*100=0.27%
Hoffman la roche- CAi/CA*100=1.8/8*100=0.22%
Sanofi-aventis - CAi/CA*100=1.5/8*100=0.18%
Novartis- CAi/CA*100=1.2/8*100=0.15%
Pfizer- CAi/CA*100=1/8*100=0.12%

Varianta 69
I-1a 2b 3b 4c 5d 6) 1f 2d 3a 4b 5e
7A 8F 9F 10-receptorul are rolul de a identifica partile utile din msg pe care trebuie sa le retina -minuta este un doc prin care se consemneaza anumite lucruri
II-1. Principiul maximizarii calitatii vietii vizeaza nu doar cantitatea, calitatea, disponibilitatea si costul bunurilor materiale si serviciilor, ci si calitatea mediului natural si cultural.
2. Coordonate.
3. ===================
4. Misiunea.
5. schema: a-cine sunt clientii?; b-care sunt atuurile afacerii?; c-care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; d-care sunt beneficiile oferite consumatorilor? e-care sunt dorintele lor, care sunt nevoile, asteptarile, problemele lor si cum rezolva produsul sau serviciul lansat aceste probleme?
6. 1: a)maximizarea calitatii, , b)maximizarea satisfactiei consumatorului,c)maximizarea consumului
2: Criterii care trebuie sa le indeplineasca obiectivele firmei: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
IIIa. Cota de piata permite exprimarea ponderii de o anumita firma, un produs ori o marca in cadrul unei piete de referinta.
b. CPi=Vi/V*100=CAi/CA*100
CPi=cota de piata.
V=volumul vanzarilor produsului „X”pe piata.
Vi=volumul vanzarilor firmei/marcii.
CA=cifra de afaceri totala pe piata a produselor „X”.
CAi=cifra de afaceri a firmei/marcii.
c. CPi 2006=CAi/CA*100=10/290*100=0.03%
CPi 2007=CAi/CA*100=12/340*100=0.03%
d. cota de piata in cei doi ani , iar totalul vanzarilor a crescut cu 50 mil euro.
e. elaborarea unei strategii privind motivatia personalului: analiza teoriilor motivationale; studierea obiectivelor strategice ale firmei; elaborarea variantelor de strategii motivationale; realizarea de consultari la toate nivelele managementului, precum si intre management si angajati, in vederea realizarii adaptarilor necesare pt strategia motivationala elaborata si alegerea variantei care va fi implementata; aplicarea si reevaluarea permanenta a strategiei motivationale

Varianta 70
I-1d 2c 3a 4c 5d 6) 1f 2c3a 4e 5d
7A 8A 9F 10-conform principiului perceptiei globale emitatorul si receptorul trebuie sa fie atenti la cea ce simte celalalt
-principiul coerentei-o comunicare eficienta presupune ca receptorul sa primeasca si sa inteleaga msg conform emitatorului
II-1. Scopul/rolul planificarii strategice este sa modeleze activitatile economice si produsele firmei in asa fel incat sa se realizeze profiturile si ratele de crestere urmarite.
2. Consumul.
3. Obiectiv.
4. Subiectivi.
5. Criterii care trebuie sa le indeplineasca obiectivele firmei: a)sa fie ordonate ierarhic, b)sa fie realiste, c)sa fie exprimate cantitativ, d)sa fie concordante.
6. 1: 1)corporale; 2)acorporale; 3)imaginea.
2: Ele ghideaza derularea activitatilor firmei in urmatorii ani deoarece: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor.
III- a. Cota de piata permite exprimarea ponderii de o anumita firma, un produs ori o marca in cadrul unei piete de referinta.
b. CPi=Vi/V*100=CAi/CA*100
CPi=cota de piata.
V=volumul vanzarilor produsului „X”pe piata.
Vi=volumul vanzarilor firmei/marcii.
CA=cifra de afaceri totala pe piata a produselor „X”.
CAi=cifra de afaceri a firmei/marcii.
c. CPi 2006=CAi/CA*100=47/565*100=0.08%
CPi 2007=CAi/CA*100=63/610*100=0.10%
d. cota de piata aa crescut in anul 2007 cu 0.02% iar totalul vanzarilor a crescut cu 45milioane euro.
e) recompenre directe: salariu de baza, salariu de merit- plata amanita , sistemul de stimulente
adriana2009
Moderator
 
Mesaje: 43
Membru din: Sâm Iun 13, 2009 10:50 am

Re: Rezolvari la marketing si mediul concurential bac 2009

Mesajde adriana2009 pe Sâm Iun 13, 2009 3:48 pm

Varianta 71
I-1d 2d 3d 4d 5b 6)1f 2d 3a 4e 5b
7A 8F 9F 10-pentru a fi competitivi pe piata firmele trebuie sa compare oferta furnizorilor cu obiectivele proprii,sa analizeze preturile sa analizeze calitatea produselor pe care le ofera si sa aprecieze credibilitatea furnizorilor
II-1. Misiunea ca element important in planificarea strategica, arata de ce este necesara firma.
2. Calitatea.
3. Planificare.
4. Obiective.
5. tehnici de publicitate: 1)publicitatea prin mass-media, 2)publicitatea exterioara, 3)publicitatea directa, 4) publicitatea gratuita.
Instrumente publicitare: a)presa scrisa, rodioul, televiziunea, cinematograful. b) afisul, ambalajul, inscrierea in cataloage, pliante, brosuri, prospecte, agende, calendare. c) pliantul, telefonul, posta. d) presa, radioul, televiziunea.
6.1) a- produsul;b-pretul; c-calitatea;; d-diversitatea sotimentala; e-modalitati de prezentare si informare; f- comportamentul personalului.
2) Criterii care trebuie sa le indeplineasca obiectivele firmei: a)sa fie ordonate ierarhic, b)sa fie realiste, c)sa fie exprimate cantitativ, d)sa fie concordante.
III- a. Cota de piata permite exprimarea ponderii de o anumita firma, un produs ori o marca in cadrul unei piete de referinta.
b. CPi=Vi/V*100=CAi/CA*100
CPi=cota de piata.
V=volumul vanzarilor produsului „X”pe piata.
Vi=volumul vanzarilor firmei/marcii.
CA=cifra de afaceri totala pe piata a produselor „X”.
CAi=cifra de afaceri a firmei/marcii.
c. CPi 2006=CAi/CA*100=4/245*100=0.016%
CPi 2007=CAi/CA*100=5/260*100=0.019%
d. Cota de piata a crescut in 2007 cu 0.003%iar vanzarile totale cu 15mil euro.
e. Elemente componente ale analizei SWOT:puncte tari, puncte slabe, oportunitati, amenintari.


Varianta 72
I-1b 2c 3d 4b 5d 6) 1c 2b 3f 4e 5d
7A 8F 9A 10-principali concurenti-furnizorii,clienti,concorentii(directi si potentiali)
II-1. Calitatea reprezinta totalitatea atributelor si caracteristicilor unui produs sau serviciu care au influenta asupra capacitatii acestuia de a satisface nevoi exprimate sau implicite.
2. a-performanta; b-functie; c-satisfacerea.
3. a)Promovarea cuprinde ansamblul actiunilor si mijloacelor utilizate pentru informarea cumparatorilor, pentru trezirea interesului fata de produs si de marca, pt stimularea deciziei de cumparare. La baza acestor actiuni se afla comunicarea permanenta a firmei cu mediul extern.
b) instrumente de promovare pe care le poate utiliza firma: publicitatea, promovarea vanzarilor, relatiile publice, forta de vanzare, participarea la targuri si expozitii.
c) Merchandising reprezinta un ansamblu de metode si tehnici de prezentare activa, in cele mai bune conditii materiale si psihologice a unui produs, la locul de vanzare, in scopul optimizarii vanzarilor si pt a aduce un plus de satisfactie clientelei in timpul cautarii si cumpararii produselor, ceea ce implica: semnalare, expunere, evidentiere, intaietate.
III- a. gama variata de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor, produsele sunt solicitate mult de clienti, preturile sunt mari,. , alti concurenti, perceptie pozitiva din partea clientilor
b. puncte tari: gama variata de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor,. perceptie pozitiva din partea clientilor
Puncte slabe: preturile sunt mari, prima firma are o gama redusa de produse,
c. CPi =CAi/CA*100=60/270*100=0.22%
CPi =CAi/CA*100=80/270*100=0.29%
d. POzitia firmei „full house” este pozitionata mai bine pe piata deoarece a realizat vanzari cu 20 miliarde lei mai mult decat „cip si dale”, lucru ce reiese din cota de piata mai mare dar si din faptul ca aceasta firma are o gama variata de produse in comparatie cu „cip si dale”. dar si aceasta firma detine puncte tari cu privire la transportul si mijloacele de transport necesare activitatii firmei asemenea firmei concurente.iar ca puncte slabe, ambele practica preturi mari in comparatie cu cele din tara.


Varianta 73
I-1d 2c 3d 4c 5c 6) 1f 2b 3e 4d 5a
7A 8A 9A 10-maximizarea consumului este o functie a marketingului care trebuie sa stimuleze la maxim consumul cea ce duce la maximizarea productiei a gradului de acoperire a fortei de munca si a productiei
II-1. Principiul maximizarii calitatii vietii vizeaza nu doar cantitatea, calitatea, disponibilitatea si costul bunurilor materiale si serviciilor, ci si calitatea mediului natural si cultural.
2. a-individual; b-diferentierea; c-profitabilitatea.
3. a) Planificarea strategica orientata spre piata este procesul managerial de concepere si
pastrare a unei relatii viabile de corespondenta intre obiectivele, abilitatile si resursele firmei si ocaziile pe care le are pe piata.
b) Rolul strategiei este de a ghida derularea activitatilor in urmatorii ani. Rolul strategiilor in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor.
c) caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa; a conectat la structura organizatorica un ansamblu de sisteme de informare, planificare si control capabile sa-i asigure supletea si cea mai inalta eficienta.
III-a. gama variata de produse, la prima gama limitata de produse ,transport gratuit la domiciliul clientilor atunci cand comenzile sunt mari, mijloace de transport proprii, preturile mari.
b. puncte tari: gama variata de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor atunci cand comenzile sunt mari, mijloace de transport proprii. Puncte slabe: preturile mari, gama de produse limitata, lipsa transportului gratuity la comenzile mici
c. CPi =CAi/CA*100=80/300*100=0.26%
CPi =CAi/CA*100=100/300*100=0.33%
d. Pozitia firmei „engelmi” este mai buna fapt ce reiese din procentul cotei de piata care este mai mare decat al firmei concurente. Dar si pt ca are a gama mai variata de produse decat cea a s.c.”express”. dar si aceasta firma detine puncte tari cu privire la transportul si mijloacele de transport necesare activitatii firmei asemenea firmei concurente.iar ca puncte slabe, ambele practica preturi mari in comparatie cu cele din tara.


Varianta 74
I-1c 2-a 3a 4a 5d 6) 1c 2b 3f 4e 5d
7A 8F 9A 10-clienti,concurenti directi,concurenti potentiali,forte sociale si politice
II-1. Calitatea reprezinta totalitatea atributelor si caracteristicilor unui produs sau serviciu care au influenta asupra capacitatii acestuia de a satisface nevoi exprimate sau implicite.
2. a-performanta; b-functie; c-satisfacerea.
3. a)Promovarea cuprinde ansamblul actiunilor si mijloacelor utilizate pentru informarea cumparatorilor, pentru trezirea interesului fata de produs si de marca, pt stimularea deciziei de cumparare. La baza acestor actiuni se afla comunicarea permanenta a firmei cu mediul extern.
b) instrumente de promovare pe care le poate utiliza firma: publicitatea, promovarea vanzarilor, relatiile publice, forta de vanzare, participarea la targuri si expozitii.
c) Merchandising reprezinta un ansamblu de metode si tehnici de prezentare activa, in cele mai bune conditii materiale si psihologice a unui produs, la locul de vanzare, in scopul optimizarii vanzarilor si pt a aduce un plus de satisfactie clientelei in timpul cautarii si cumpararii produselor, ceea ce implica: semnalare, expunere, evidentiere, intaietate.
III- a. gama variata de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor, mijloace de transport proprii, preturile sunt mari.
b. puncte tari: gama variata de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor, mijloace de transport proprii. Puncte slabe: preturile sunt mari. gama de produse limitata,
c. CPi=CAi/CA*100=50/290*100=0.17%
CPi=CAi/CA*100=70/290*100=0.24%
d. Pozitia pe piata a firmei „val impex”este mai buna fapt ce reiese din procentul cotei de piata care este mai mare decat al firmei concurente. Dar si pt ca are a gama mai variata de produse decat cea a s.c. „megashop”.dar si aceasta firma detine puncte tari cu privire la transportul si mijloacele de transport necesare activitatii firmei asemenea firmei concurente.iar ca puncte slabe, ambele practica preturi mari in comparatie cu cele din tara.


Varianta 75
I-1c 2d 3c 4b 5d 6) 1c 2b 3f 4e 5d
7F 8F 9A 10-obiectivele activitati de marketing se impart in obiective economice si psihologice
II-1. Eticheta reprezinta un element special realizat din hartie, carton, material plastic, pe care sunt inscrise cateva informatii esentiale necesare identificarii.
2. a-Curtoazie. b-Functie/principiu. c-Satisfacerea.
3. a) analiza mediului, stabilirea obiectivelor; elaborarea strategiilor; elaborarea planurilor si programelor; punerea in actiune, urmarirea si controlul.
b) - Rolul misiunii: misiunea arata de ce este necesara firma. Ea trebuie sa raspunda la intrebarile: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
c) Criterii indeplinite de obiective pt metoda MBO: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
III- a. gama variata de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor, mijloace de transport proprii, preturile sunt mari.
b. puncte tari: gama variata de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor, mijloace de transport proprii. Puncte slabe: preturile sunt mari. gama de produse limitata
c. CPi =CAi/CA*100=70/290*100=0.24%
CPi =CAi/CA*100=100/290*100=0.34%
d. Pozitia pe piata a firmei „dalmas”este mai buna fapt ce reiese din procentul cotei de piata care este mai mare decat al firmei concurente. Dar si pt ca are a gama mai variata de produse decat cea a s.c. „CC&F”.dar si aceasta firma detine puncte tari cu privire la transportul si mijloacele de transport necesare activitatii firmei asemenea firmei concurente.iar ca puncte slabe, ambele practica preturi mari in comparatie cu cele din tara.

Varianta 76
I_1a 2b 3c 4d 5d 6) 1c 2b 3f 4e 5d
7F 8A 9F
II-1. Functia premisa urmareste obtinerea informatiilor cu privire la pietele efective si potentiale, la ansamblul necesitatilor de consum solvabile si insolvabile, dar si la comportamentul consumatorului.
2. a-competenta; b-satisfactiei; c-interne.
3. a) functiile marketigului in viziunea scolilor romanesti: *cercetarea pietei, a nevoilor de utilizare sau de consum si utilizare(fct.premisa); *imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata(fct.de mijloc); *satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare(fct.obiectiv); *maximizarea eficientei economice sau maximizarea profitului(fct.obiectiv).
b) Functiile obiectiv: Satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare reprezinta ratiunea de a fi a agentului economic, prin realizarea bunurilor si serviciilor. Este considerata functie obiectiv sau scop prin care se vizeaza producerea si oferirea numai a acelor produse si servicii necesare consumului productiv si personal.
Maximizarea eficientei economice sau maxim.profitului este o fct.obiectiv, deoarece scopul final al activitatii economice a agentului economic este obtinerea de profit, care-i asigura existenta si dezvoltarea. Realizarea ei presupune alocarea rationala a resurselor productive, optimizarea structurilor de productie, dar si a intregului flux al procesului economic.
c)Functia mijloc a marketingului o reprezinta imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata.
III- a. gama variata de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor, mijloace de transport proprii, preturile sunt mari.
b. puncte tari: gama variata de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor, mijloace de transport proprii. Puncte slabe: preturile sunt mari gama de produse limitata
c. CPi =CAi/CA*100=90/320*100=0.28%
CPi =CAi/CA*100=120/320*100=0.37%
d. Pozitia pe piata a firmei „agres”este mai buna fapt ce reiese din procentul cotei de piata care este mai mare decat al firmei concurente. Dar si pt ca are a gama mai variata de produse decat cea a s.c. „compres”.dar si aceasta firma detine puncte tari cu privire la transportul si mijloacele de transport necesare activitatii firmei asemenea firmei concurente.iar ca puncte slabe, ambele practica preturi mari in comparatie cu cele din tara.

Varianta 77
I-1c 2b 3b 4d 5d 6) 1c 2b 3f 4e 5d
7F 8F 9A
II-1. Calitatea reprezinta totalitatea atributelor si caracteristicilor unui produs sau serviciu care au influenta asupra capacitatii acestuia de a satisface nevoi exprimate sau implicite.
2. a-informare; b-posibilitatilor; c-satisfacerea.
3. a) functiile marketigului: *cercetarea pietei, a nevoilor de utilizare sau de consum si utilizare(fct.premisa); *imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata(fct.de mijloc); *satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare(fct.obiectiv); *maximizarea eficientei economice sau maximizarea profitului(fct.obiectiv).
b) Functiile obiectiv: Satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare reprezinta ratiunea de a fi a agentului economic, prin realizarea bunurilor si serviciilor. Este considerata functie obiectiv sau scop prin care se vizeaza producerea si oferirea numai a acelor produse si servicii necesare consumului productiv si personal.
Maximizarea eficientei economice sau maxim.profitului este o fct.obiectiv, deoarece scopul final al activitatii economice a agentului economic este obtinerea de profit, care-i asigura existenta si dezvoltarea. Realizarea ei presupune alocarea rationala a resurselor productive, optimizarea structurilor de productie, dar si a intregului flux al procesului economic.
c) functia premisa a marketingului o reprezinta cercetarea pietei, a nevoilor de utilizare sau consum si utilizare.
III- a. gama variata de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor, mijloace de transport proprii, preturile sunt mari.
b. puncte tari: gama variata de produse, transport gratuit la domiciliul clientilor, mijloace de transport proprii. Puncte slabe: preturile sunt mari. gama de produse limitata
c. CPi =CAi/CA*100=30/320*100=0.09%
CPi =CAi/CA*100=60/320*100=0.18%
d. Pozitia pe piata a firmei „christine”este mai buna fapt ce reiese din procentul cotei de piata care este mai mare decat al firmei concurente. Dar si pt ca are a gama mai variata de produse decat cea a s.c. „rose98”.dar si aceasta firma detine puncte tari cu privire la transportul si mijloacele de transport necesare activitatii firmei asemenea firmei concurente.iar ca puncte slabe, ambele practica preturi mari in comparatie cu cele din tara.

Varianta 78
I-1c 2b 3b 4d 5a 6) 1f 2a 3b 4d5c
7F 8F 9F 10F 11A
II-1. Functiile obiectiv: Satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare reprezinta ratiunea de a fi a agentului economic, prin realizarea bunurilor si serviciilor. Este considerata functie obiectiv sau scop prin care se vizeaza producerea si oferirea numai a acelor produse si servicii necesare consumului productiv si personal.
Maximizarea eficientei economice sau maxim.profitului este o fct.obiectiv, deoarece scopul final al activitatii economice a agentului economic este obtinerea de profit, care-i asigura existenta si dezvoltarea. Realizarea ei presupune alocarea rationala a resurselor productive, optimizarea structurilor de productie, dar si a intregului flux al procesului economic.
Functia premisa a marketingului o reprezinta cercetarea pietei, a nevoilor de utilizare sau consum prin a carei exercitare se urmareste obtinerea informatiilor privitoare la pietele efective si potentiale, la ansamblul necesitatilor de consum solvabile si insolvabile, dar si la comportamentul consumatorului.
Functia mijloc o reprezinta imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata prin care se asigura infaptuirea obiectivelor strategice ale agentului economic. Prin cresterea capacitatii de antrenare a tuturor resurselor de care dispune in fiecare moment se asigura adaptarea operativa a activitatii desfasurate la cerintele peitii, ale consumatorului.
2. a-satisfacerea; b-ierarhic; c-calitatea.
III-1.a. CPi=CAi/CA*100=35/200*100=0.17%
CPi=CAi/CA*100=25/200*100=0.12%
b. crestere a preferintelor consumatorilor, produsele de calitate superioara, cresterea preturilor, perfectionarea pregatirii profesionale, calitatea necesara personalului, o linie tehnologica moderna, nu dispune de mijloace de transport, firma aflata in afara localitatii, preturi scazute, cerere scazuta, produse de calitate medie, transportul se face in autodube pt pastrarea calitatii produselor.
c. puncte tari: produsele de calitate superioara, o linie tehnologica moderna, perfectionarea pregatirii profesionale, calitatea necesara personalului, preturi scazute. Puncte slabe: cresterea preturilor, nu dispune de mijloace de transport, firma aflata in afara localitatii, cerere scazuta.
2. Motivarea nonfinanciara include actiuni precum: realizarea unui climat de valorizare a muncii bine facute; construirea unor finaluri de cariera constructive; realizarea situatiilor concurentiale de munca pe baza diversificarii sarcinilor pentru a solicita intregul potential productiv al angajatilor; eliminarea barierelor birocratice, organizatorice si a celor legate de conditiile de munca; asigurarea competitiei intraorganizationale intre indivizi si grupuri pe baza definirii clare a criteriilor si obiectivelor in conformitate cu un regulament prestabilit care sa conduca simultan la potentarea cooperarii.

Varianta 79
I-1d 2d 3c 4b 5a 6) 1d 2c 3e 4b 5a ..7F 8F 9A 10F 11F
II-1. functiile marketigului: *cercetarea pietei, a nevoilor de utilizare sau de consum(fct.premisa); *imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata(fct.de mijloc); *satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare(fct.obiectiv); *maximizarea eficientei economice sau maximizarea profitului(fct.obiectiv).
2. Obiectivele SMART= specific, measurable, attainable, relevant, timely. Obiectivele trebuie sa fie specifice, masurabile, posibil de atins, relevante, posibil de realizat in timp.
3. Planificarea strategica orientata spre piata este procesul managerial de concepere si pastrare a unei relatii viabile de corespondenta intre obiectivele, abilitatile si resursele firmei si ocaziile pe care le are pe piata.
4. a-obiectiv; b-functia.
5. Ancheta se mai numeste sondaj de opinie si presupune culegerea metodica de informatii de pe teren, lucru ce poate fi realizat cantitativ sau calitativ. Presupune realizarea unei cercetari pe baza de chestionar si parcurgerea urmatoarelor etape:
stabilirea obiectivelor cercetarii;- limitele anchetei;- stabilirea esantionului;
- stabilirea modului de culegere a informatiilor - elaborarea chestionarului;
- realizarea anchetei ;- analiza informatiilor obtinute; - interpretarea rezultatelor;
si intocmirea raportului.
III- a. Motivarea personalului are drept scop stimularea angajatilor in obtinerea de performante, prin recompense financiare si nonfinanciare consistente, echitabile si motivante.
b. elaborarea unei strategii privind motivatia personalului: analiza teoriilor motivationale; studierea obiectivelor strategice ale firmei; elaborarea variantelor de strategii motivationale; realizarea de consultari la toate nivelele managementului, precum si intre management si angajati, in vederea realizarii adaptarilor necesare pt strategia motivationala elaborata si alegerea variantei care va fi implementata; aplicarea si reevaluarea permanenta a strategiei motivationale.
c. sistemul de recompense: 1-recompense indirecte: a)programe de protectie, b)plata timpului nelucrat, c)servicii si alte recompense. 2-recompense directe: salariu de baza; salariul de merit—a)sistemul de stimulente;b)plata amanata.
d. principiile sistemelor de salarizare: principiul negocierii salariilor, principiul salariilor minime,principiul la munca egala,salariu egal; principiul liberalizarii salariilor, caracterul confidential al salariului.
e. Tipuri de recompense: banii: reprezinta salarile personalului ce pot atinge 50%din costurile unei firme si repr principala cauza a insatisfactiei salariatilor. Acestia reprezinta partea tangibila a unui sistem de compensare si sunt folositi pt a arata angajatilor cum sunt apreciate performantele. Beneficiile se mai numesc si compensatii indirecte. Gratuitatile sunt oferite doar unora dintre angajati; se refera la accesul la parcarile rezervate, case de vacanta, cluburi. Premiile se folosesc pt a recunoaste si incuraja munca angajatilor; sunt in bani sau in simboluri de genul”angajatul anului”.

Varianta 80
I-1a 2c 3c 4b 5b 6) 1d 2c 3e 4b 5a
7A 8F 9A 10F 11A
II-1. Materializarile principiilor marketingului: maximizarea consumului, maximizarea satisfactiei consumatorului, maximizarea posibilitatilor, maximizarea calitatii.
2. a-mijloc; b-strategie; c-etapa; d-piata.
3. Scopul planificarii strategice este sa modeleze activitatile economice si produsele firmei in asa fel incat sa se realizeze profiturile si ratele de crestere urmarite.
4. a) Controlul poate viza 2 categorii de aspecte legate de realizarea planului: interne- efectuarea unor comparatii intre realizari si obiectivele, programele si, in general, indicatorii de plan, dupa care abaterile constatate sunt supuse unor analize speciale; externe- care vizeaza informatiile necesare completarii statisticilor interne ale intreprinderii, rezultate unor studii speciale efectuate, pre-testele sau post-testele publicitare eficienta actiunilor promotionale, revanzarile unor produse.
b) actiunile care le urmeaza trebuie urmate de actiuni corective
III- a. Modalitati de crestere a eficientei activitatii: formarea si perfectionarea angajatilor; motivarea personalului; modernizarea tehnologiei; masuri de reducere a costurilor, imbunatatirea continua a calitatii.
b. Formarea si perfectionarea angajatilor are drept scop identificarea, aprecierea si facilitarea dezvoltarii competentelor acestora, permitand indivizilor sa performeze sarcini aferente unor posturi prezente sau viitoare.
Motivarea personalului are drept scop stimularea angajatilor in obtinerea de performante, prin recompense financiare si nonfinanciare consistente, echitabile si motivante.
Firmele isi imbunatatesc tehnologiile cu scopul de a stimula migrarea cererii catre articole cu o valoare mai mare.
Masuri de imbunatatire a calitatii: realizarea produselor la nivelul dorit de consumatori; depasirea nivelului de calitate al produselor.
Masuri de reducere a costurilor- modernizarea treptata solicita in mai mica masura fluxul de numerar al firmei
.c. Formarea si perfectionarea angajatilor: perfectionarea angajatilor difera de la un individ la altul, in functie de nevoile identificate. Obiectivele formarii si perfectionarii sunt: ajutarea acestora in atingerea unui maxim de performanta in realizarea muncii lor; pregatirea lor pt evolutia viitoare a locurilor de munca.
Masurile de instruire si perfectionare a angajatilor se realizeaza printr-o planificare eficienta care sa fie integrata in politica generala a firmei in domeniu si sa fie precedate de o evaluare a posturilor si persoanelor care le ocupa din punct de vedere al compatibilitatii cunostintelor, abilitatilor si atitudinilor necesare si detinute.
d. modernizarea tehnologiei consta in achizitionarea de noi echipamente tehnologice pentru ca firmele sa poata sa-si imbunatateasca produsele in scopul de a stimula migrarea cererii catre articole cu o valoare mai mare.

Varianta 81
I-1a 2c 3c 4b 5b 6) 1d 2c 3e 4b 5a 7A 8F 9A 10F 11A
II-1. Informatiile necesare managerilor de marketing: inregistrarile interne ale firmei, supravegherea productiei, supravegherea pietei.???
informatii cantitative:- cifra de afaceri, profit, preturi practicate, adaos practicat.
informatii calitative:- garantii oferite, modalitati de plata, calitatea serviciilor post vanzare.
2. cifra de afaceri ; profit- anuare; preturi- cataloage ale concurentilor, targuri, expozitii ; adaos; garantii- contract cu furnizorii si clienti comuni.
3. a-premisa; b-calitativa; c-realiste.
4. Rolul strategiilor in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firme; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor. Ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani.
5. analiza mediului, stabilirea obiectivelor, elaborarea strategiilor, elaborarea planurilor si programelor, punerea in actiune, urmarirea si controlul.
III- a. Modalitati de crestere a eficientei activitatii: formarea si perfectionarea angajatilor; motivarea personalului; modernizarea tehnologiei; masuri de reducere a costurilor, imbunatatirea continua a calitatii.
b. Formarea si perfectionarea angajatilor are drept scop identificarea, aprecierea si facilitarea dezvoltarii competentelor acestora, permitand indivizilor sa performeze sarcini aferente unor posturi prezente sau viitoare.
Motivarea personalului are drept scop stimularea angajatilor in obtinerea de performante, prin recompense financiare si nonfinanciare consistente, echitabile si motivante.
Firmele isi imbunatatesc tehnologiile cu scopul de a stimula migrarea cererii catre articole cu o valoare mai mare.
Masuri de imbunatatire a calitatii: realizarea produselor la nivelul dorit de consumatori; depasirea nivelului de calitate al produselor.
Masuri de reducere a costurilor- modernizarea treptata solicita in mai mica masura fluxul de numerar al firmei
c. Formarea si perfectionarea angajatilor: perfectionarea angajatilor difera de la un individ la altul, in functie de nevoile identificate. Obiectivele formarii si perfectionarii sunt: ajutarea acestora in atingerea unui maxim de performanta in realizarea muncii lor; pregatirea lor pt evolutia viitoare a locurilor de munca.
Masurile de instruire si perfectionare a angajatilor se realizeaza printr-o planificare eficienta care sa fie integrata in politica generala a firmei in domeniu si sa fie precedate de o evaluare a posturilor si persoanelor care le ocupa din punct de vedere al compatibilitatii cunostintelor, abilitatilor si atitudinilor necesare si detinute
d. modernizarea tehnologiei consta in achizitionarea de noi echipamente tehnologice pentru ca firmele sa poata sa-si imbunatateasca produsele in scopul de a stimula migrarea cererii catre articole cu o valoare mai mare.

Varianta 82
I-1b 2b 3a 4d 5d 6) 1f 2d 3b 4a 5g 6c
7F 8F 9F 10A
II-1. a) Cercetarea de marketing reprezinta principalul mijloc al unui agent economic sau organizatii de a obtine informatii utile in momentul in care trebuie fundamentala strategia de marketing sau elaborat planul de marketing.
b) Cercetarea pietei a nevoilor de utilizare sau de consum ; Imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata. Satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare.
c) Observarea este o metoda de cercetare directa care nu implica direct pe purtatorul informatiei. Poate fi personala ( o persoana urmareste comportamentul consumatorilor in anumite situatii) si asistata ( realizata mecanic sau electronic).
Ancheta- presupune culegerea metodica de informatii de pe teren cu ajutorul unor chestionare, prelucrarea informatiilor obtinute, analiza si interpretarea rezultatelor si intocmirea raportului. Experimentul- presupune manevrarea unuia sau a mai multor variabile, in scopul delectarii relatiilor de cauzabilitate dintre ele.
2. a-obiectivele; b-organizatorica; c)planificare.
3. cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
III-1.a. nu mai sunt alti agenti cu acelasi obiect de activitate in judet, gama variata de preparate culinare, ofera transport gratuit la domiciliul clientilor, se bucura de un renume, produse proaspete, promptitudine in ceea ce priveste onorarea comenzilor, cerere mare, cresterea puterii de cumparare, mijloc de transport al firmei, preturile sunt mari, publicitatea s-a facut intr-un ziar,la un post local de radio si televiziune, se va deschide o noua firma de catering, publicitate la toate canalele media din zona, au scazut vanzarile, reducerea impozitului pe profit.
b. puncte tari: nu mai sunt alti agenti cu acelasi obiect de activitate in judet, gama variata de preparate culinare, ofera transport gratuit la domiciliul clientilor, se bucura de un renume, produse proaspete, promptitudine in ceea ce priveste onorarea comenzilor, cerere mare, mijloc de transport al firmei. Puncte slabe: preturile sunt mari, publicitatea s-a facut intr-un ziar,la un post local de radio si televiziune. Oportunitati: reducerea impozitului pe profit, cresterea puterii de cumparare. Amenintari: se va deschide o noua firma de catering care si-a facut publicitate la toate canalele media din zona, au scazut vanzarile.
2.a. cota efectiva: firma A- CAi/CA*100=50/300*100=0.16%.
firma B- CAi/CA*100=60/300*100=0.20%.
b. cota relativa: firma A- CPRl=Cal/CAII=100/50=2.
Firma B- CPRl=Cal/CAII=100/60=1.66


Varianta83
I-1a 2b 3c 4d 5d 6) 1e 2g 3a 4d 5f 6c
7A 8F 9F 10F
II-1. a)largirea b)imbunatatirea
2. 1-analiza mediului, 2-stabilirea obiectivelor, 3-elaborarea strategiilor, 4-elaborarea planurilor si programelor, 5-punerea in actiune.
3. a)se poate trece la elab.precisa a obiectivelor dupa ce firma a realizat analiza SWOT.
b)obiective ce pot fi urmarite de activ.firmei: profitabilitate, cresterea vanzarilor, imbunatatirea cotei de piata, limitarea riscurilor.
c) Criterii indeplinite de obiectivele firmei: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
III- a. CPi=CAi/CA*100=20/250*100=0.08%.
b. elementele analizei SWOT: =================================
c. Primul pas in realizarea unei analize SWOT consta in realizarea obiectivelor urmarite.
d. Oportunitati: politici guvernamentale favorabile; extinderea liniei de produse; diversitatea gamei de produse, cucerirea de noi segmente ale pietei. Amenintari: aparitia unor noi concurenti; schimbari demografice; recesiune economica; cresterea lenta a pietei.
Varianta 84
I-1b 2c 3a 4b 5d 6) 1c 2d 3a 4f 5b
7F 8A 9A 10-reducerea riscului este un obiectiv economic al marketingului
II-1. Principiul maximizarii satisfactiei consumatorului consta in evidentierea laturii calitative a consumului de bunuri si servicii.
2. obiectiv.
3. performanta.
4. vanzare.
5. 1-stabilirea obiectivelor, 2-elaborarea strategiilor, 3-elaborarea planurilor si programelor, 4-punerea in actiune, 5-urmarirea si controlul.
6. a) Rolul strategiilor in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor. Ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani.
b) Doua caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa.
III- a. produse de o calitate superioara, ofera servicii de portionare, ambalare; livrarea la domiciliul clientilor se face contra cost; cererea este in crestere; mijloace de transport proprii; publicitate intr-un ziar si la un post de rodio local, preturi mari; indeparteaza clientii care apleleaza din ce in ce mai mult la hipermarketul din cartier.
b. firma”imp”: puncte tari: ofera servicii de portionare, ambalare, mijloace de transport proprii, cererea este in crestere. Puncte slabe: livrarea la domiciliul clientilor se face contra cost; publicitate intr-un ziar si la un post de rodio local, preturi mari. Firma „Alx”: puncte tari: produse de o calitate superioara, mijloace de transport proprii, cererea este in crestere. Puncte slabe: publicitate intr-un ziar si la un post de rodio local, preturi mari; indeparteaza clientii care apleleaza din ce in ce mai mult la hipermarketul din cartier.
c. CPi=CAi/CA*100=56/540*100=0.10%.
CPi=CAi/CA*100=43/540*100=0.07%.
d. Pozitia firmei „imp”este mai buna din punct de vedere al cotei de piata mai ridicate, data de vanzarile mai mai mai decat ale firmei „alx”. Din puncte de vedere al produselor calitatea oferita de „alx” este superioara calitatii produselor de la „imp” srl. Slaba imagine pe piata a celor doua firme datorita unei mici publicitati locale. Cele doua firme practica preturi mari ceea ce indeparteaza clientii care apleleaza din ce in ce mai mult la hipermarketul din cartier.

Varianta 85
I-1b 2b 3c 4d 5d 6) 1f 2c 3b 4a 5d
7F 8F 9F
II1. Principiul maximizarii consumului considera ca rolul activitatii de marketing este sa stimuleze la maximum consumul ceea ce va conduce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare a fortei de munca si a veniturilor.
2. necesara.
3. arta.
4. calitatea.
5. 1-analiza mediului, 2-elaborarea strategiilor, 3-elaborarea planurilor si programelor, 4-punerea in actiune, 5-urmarirea si controlul.
6. a) Rolul strategiilor in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor. Ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani.
b) Doua caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa.
III- a. produse de calitate superioara; ofera service si garantie de 1an; cererea este in crestere; mijloace de transport proprii; publicitate intr-un ziar si la un post de radio local, personal specializat; preturi mai mici; extinderea liniei de produse; vulnerabila la presiunile concurentilor; deficiente in rezolvarea problemelor interne; preturi mari; reclama la un post national de radio; dispune de resurse financiare; linia de produse este limitata.
b. Firma „imp”: puncte tari: ofera service si garantie de 1an; mijloace de transport proprii; personal specializat; preturi mai mici. Puncte slabe: publicitate intr-un ziar si la un post de radio local; vulnerabila la presiunile concurentilor; deficiente in rezolvarea problemelor interne. Firma „alx”: puncte tari: produse de calitate superioara; reclama la un post national de radio; mijloace de transport proprii; dispune de resurse financiare. Puncte slabe: preturi mari; linia de produse este limitata;
c. CPi=CAi/CA*100=96/740*100=0.12%
CPi=CAi/CA*100=83/740*100=0.11%.
d. Se observa din valoarea vazarilor o cifra de afaceri mai mare a firmei „imp” care practica preturi mai mici in comparatie cu sc „alx”. In ciuda acestui fapt; sc „alx”ofera produse de calitate superioara facandu-si publicitate la un post de radio national, iar sc „imp” isi face reclama doar intr-un ziar si la un post de radio local. Cu privire la linia de produse remarcam ca „alx” dispune de resurse financiare invederea extinderii liniei de produse, pe cand „imp” este vulnerabila la presiunile concurentilor si prezinta deficiente in rezolvarea problemelor interne.

Varianta 86
I-1b 2b 3a 4a 5a 6) 1e 2d 3b 4c 5a
7A 8F 9F
II-1. Principiul maximizarii calitatii vietii vizeaza nu doar cantitatea, calitatea, disponibilitatea si costul bunurilor materiale si serviciilor, ci si calitatea mediului natural si cultural.
2. Premisa.
3. Obiectiv.
4. Planificare.
5. 1-analiza mediului, 2-stabilirea obiectivelor, 3-elaborarea planurilor si programelor, 4-punerea in actiune, 5-urmarirea si controlul.
6. a) Rolul strategiilor in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor. Ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani.
b) Doua caracteristici ale strategiei unei firme performante: dispune de o strategie in concordanta cu obiectivele pe care si le-a propus; si-a elaborat si pus in aplicare o structura organizatorica foarte bine adaptata la strategia sa.
III- a. Motivarea personalului are drept scop stimularea angajatilor in obtinerea de performante, prin recompense financiare si nonfinanciare consistente, echitabile si motivante.
b. sistemul de recompense: 1-recompense indirecte: a)programe de protectie, b)plata timpului nelucrat, c)servicii si alte recompense. 2-recompense directe: salariu de baza; salariul de merit—a)sistemul de stimulente;b)plata amanata.
c. Tipuri de recompense: banii: reprezinta salarile personalului ce pot atinge 50%din costurile unei firme si repr principala cauza a insatisfactiei salariatilor. Acestia reprezinta partea tangibila a unui sistem de compensare si sunt folositi pt a arata angajatilor cum sunt apreciate performantele. Beneficiile se mai numesc si compensatii indirecte. Gratuitatile sunt oferite doar unora dintre angajati; se refera la accesul la parcarile rezervate, case de vacanta, cluburi. Premiile se folosesc pt a recunoaste si incuraja munca angajatilor; sunt in bani sau in simboluri de genul”angajatul anului”. Sistemul de participare la impartirea profitului –cele mai cunoscute tipuri ale acestui sistem numara: plata pe unitati de produs, plata pe cresterea de productivitate, comisioanele.
d. principiile sistemelor de salarizare: principiul negocierii salariilor, principiul salariilor minime,principiul la munca egala,salariu egal; principiul liberalizarii salariilor, caracterul confidential al salariului, salarizare dupa cantitatea muncii, calitatea, nivelul de calificare, conditii de munca.
e. motivarea salariatilor este necesara intrucat ei trebuie sa fie rasplatiti pt munca prestata dar si stimulati pt a depune mai mult efort in realizarea muncii lor.


Varianta 87
I-1c 2c 3c 4b 5a 6) 1b 2c 3a 4e 5d
7F 8A 9f 10-comunicarea in marketing este de 2 feluri(verbala si nonverbala)
II-1. Scopul planificarii strategice este sa modeleze activitatile economice si produsele firmei in asa fel incat sa se realizeze profiturile si ratele de crestere urmarite.
2. Planificarii.
3. Cantitativ.
4. Obiectiv.
5. 1-analiza mediului, 2-stabilirea obiectivelor, 3-elaborarea strategiilor, 4-punerea in actiune, 5-urmarirea si controlul.
6. a)obiective ce pot fi urmarite de firma: profitabilitate, cresterea vanzarilor, imbunatatirea cotei de piata, limitarea riscurilor.
b) criterii indeplinite de obiective:sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
III-a. modernizarea tehnologiei consta in achizitionarea de noi echipamente tehnologice pentru ca firmele sa poata sa-si imbunatateasca produsele in scopul de a stimula migrarea cererii catre articole cu o valoare mai mare. O problema importanta o reprezinta esalonarea in timp a executiei modificarilor, in asa fel incat aceasta sa nu aiba loc prea devreme sau prea tarziu. O revizuire treptata permite fimei sa observe modul in care clientii si distribuitorii sai reactioneaza la schimbarile produse. Mpdernizarea treptata solicita in mai mica masura fluxul de numerar al firmei. Principalul dezavantaj este dat de faptul ca permite concurentilor sa ia cunostinta de schimbarile produse si sa treaca la reproiectarea liniilor proprii.
b. una dintre cele mai importante modalitati de evidentiere a unei intreprinderi o constituie imbunatatirea continua a calitatii produselor si serviciilor proprii, in comparatie cu cele ale concurentei. Pt a realiza acest lucru ea trebuie sa realizeze produsele la nivelul dorit de consumatorib si chiar sa depaseasca nivelul respective


Varianta 88
I-1a 2a 3c 4a 5a 6)1b 2c 3e 4a 5d
7a 8F 9a 10-amenintarile substituentilor sunt date de sensibilitatea la pret a clientilor
II_1. Obiectivele SMART= specific, measurable, attainable, relevant, timely. Obiectivele trebuie sa fie specifice, masurabile, posibil de atins, relevante, posibil de realizat in timp.
2. Mijloc.
3. Satisfacerea.
4. Sloganul.
5. 1-analiza mediului, 2-stabilirea obiectivelor, 3-elaborarea strategiilor, 4-elaborarea planurilor si programelor, 5-urmarirea si controlul.
6. a) obiective urmarite de firma: profitabilitate, cresterea vanzarilor, imbunatatirea cotei de piata, limitarea riscurilor.
b) criterii indeplinite de obiective:sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
III-a. produse de o calitate superioara, ofera servicii de portionare, ambalare; livrarea la domiciliul clientilor se face contra cost; cererea este in crestere; mijloace de transport proprii; publicitate intr-un ziar si la un post de rodio local, preturi mari; indeparteaza clientii care apleleaza din ce in ce mai mult la hipermarketul din cartier.
b. firma”imp”: puncte tari: ofera servicii de portionare, ambalare, mijloace de transport proprii, cererea este in crestere. Puncte slabe: livrarea la domiciliul clientilor se face contra cost; publicitate intr-un ziar si la un post de rodio local, preturi mari. Firma „Alx”: puncte tari: produse de o calitate superioara, mijloace de transport proprii, cererea este in crestere. Puncte slabe: publicitate intr-un ziar si la un post de rodio local, preturi mari; indeparteaza clientii care apleleaza din ce in ce mai mult la hipermarketul din cartier.
c. CPi=CAi/CA*100=126/1120*100=0.11%
CPi=CAi/CA*100=143/1120*100=0.12%.
d. Avand in vedere faptul ca sc „alx” a avut in anul 2007 cifra de afaceri mai mare decat a sc „imp”, putem lua in calcul faptul ca prima firma mentionata a oferit clientilor produse de o calitate mai buna decat „imp”srl,ceea ce a dus la marirea vanzarilor. Se remarca faptul ca cele doua firme practica preturi mai ridicate decat alte firme concurente, ceea ce indeparteaza clientii care apeleaza la hipermarketul de cartier.

Varianta 89
I-1d 2a 3a 4a 5a 6)1b 2c 3f 4a 5d
7F 8A 9A
II-1. Anticiparea actiunilor strategice de marketing este o activitate (in cadrul planificarii strategice) care se desfasoara in mai multe etape: analiza mediului, stabilirea obiectivelor, elaborarea strategiilor, elaborarea planurilor si programelor, punerea in actiune, urmarirea si controlul.
2. Premisa.
3. Profit.
4. Mijloc.
5. 1-analiza mediului, 2-stabilirea obiectivelor, 3-elaborarea strategiilor, 4-elaborarea planurilor si programelor, 5-punerea in actiune.
6. a) a) obiective urmarite de firma: profitabilitate, cresterea vanzarilor, imbunatatirea cotei de piata, limitarea riscurilor.
b) criterii indeplinite de obiective:sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante
III-a. produse de calitate superioara; ofera service si garantie de 1an; cererea este in crestere; mijloace de transport proprii; publicitate intr-un ziar si la un post de radio local, personal specializat; preturi mai mici; extinderea liniei de produse; vulnerabila la presiunile concurentilor; deficiente in rezolvarea problemelor interne; preturi mari; reclama la un post national de radio; dispune de resurse financiare; linia de produse este limitata.
b. Firma „imp”: puncte tari: ofera service si garantie de 1an; mijloace de transport proprii; personal specializat; preturi mai mici. Puncte slabe: publicitate intr-un ziar si la un post de radio local; vulnerabila la presiunile concurentilor; deficiente in rezolvarea problemelor interne. Firma „alx”: puncte tari: produse de calitate superioara; reclama la un post national de radio; mijloace de transport proprii; dispune de resurse financiare. Puncte slabe: preturi mari; linia de produse este limitata
c. CPi=CAi/CA*100=96/940*100=0.10%
CPi=CAi/CA*100=183/940*100=0.19%.
d. Pozitia firmei „alx”este mai buna din punct de vedere al cifrei de afaceri care este mai mare decat a sc „imp”. sc „alx” desi are preturi mari si o linie de produse limitata, a avut un volum mai mare de vanzari decat sc „imp” srl, care are preturi mai mici si o linie de productie in curs de extindere. Avantajul sc „alx” este ca sia facut reclama la un post national spre deosebire de sc „imp” care si-a facut publicitate la un post local de radio.


Varianta 90
I-1b 2c 3a 4a 5b 6) 1e 2d 3b 4a 5c
7F 8A 9A
II-1.============================================
2. Premisa.
3.=============
4. strategica.
5. 1-Cercetarea pietei, a nevoilor de utilizare sau de consum; 2-imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata;3-satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare.
6. a) criterii indeplinite de obiective:sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
b) Rolul strategiei in planificarea activitatilor: definesc directia, filozofia, valorile firmei; deciziile importante din cadrul firmei vor fi luate in conformitate cu principiile definite prin strategii; stabilesc limitele unei firme:ce va face si ce nu va face; reprezinta ghidul de orientare managerial-harta managerilor. Ele vor ghida derularea activitatilor in urmatorii ani.
III- a. produse de o calitate mai buna; servicii de portionare, ambalare; servicii de livrare la domiciliul clientilor contra cost; cresterea puterii de cumparare; mijloace de transport proprii; publicitate intr-un ziar si la un post de televiziune local; preturi mari; indeparteaza clientii; existenta unei firme cu acelasi obiect de activitate in apropiere.
b. firma „blonda impex”: puncte tari: servicii de portionare, ambalare; cresterea puterii de cumparare; mijloace de transport proprii. Puncte slabe: servicii de livrare la domiciliul clientilor contra cost; publicitate intr-un ziar si la un post de televiziune local; preturi mari; indeparteaza clientii; existenta unei firme cu acelasi obiect de activitate in apropiere. Firma „pofta buna”: puncte tari: produse de o calitate mai buna; cresterea puterii de cumparare; mijloace de transport proprii. Puncte slabe: publicitate intr-un ziar si la un post de televiziune local; preturi mari; indeparteaza clientii; existenta unei firme cu acelasi obiect de activitate in apropiere.
c. CPi=CAi/CA*100=20/230*100=0.08%
CPi=CAi/CA*100=30/230*100=0.13%.
d. Cele doua firme au o pozitie buna pe piata desi au facut publicitate la posturi de radio locale. Se observa insa ca sc „pofta buna” srl a avut cifra de afaceri mai mare decat a firmei sale concurente,datorita vanzarilor mai mari a cestei firme.dezavantajul celor doua firme este ca practica preturi mari ceea ce ii determina pe clienti sa se indeparteze si sa aleaga hipermarketul.


Varianta 91
I-1d 2b 3b 4a 5b 6) 1c 2a 3d 4f 5b
7A 8F 9A
II-1.Ancheta poate fi realizata cantitativ prin sondaje, panel, recensamant sau calitativ prin interviu de profunzime, focus-grup, teste productive.
2. Optimizarea.
3. Necorespunzator.
4. Obiectiv.
5. 1-stabilirea obiectivelor; 2-elaborarea planurilor si programelor; 3-punerea in actiune.
Cele doua categorii legate legate de realizarea planului: interne si externe.
6. a) Planurile tactice trebuie sa precizeze: termenele precise de realizare a activitatilor; mijloacele de mobilizat; tehnicile utilizate; persoanele responsabile cu punerea in aplicare.
b) Controlul poate viza 2 categorii de aspecte legate de realizarea planului: interne- efectuarea unor comparatii intre realizari si obiectivele, programele si, in general, indicatorii de plan, dupa care abaterile constatate sunt supuse unor analize speciale; externe- care vizeaza informatiile necesare completarii statisticilor interne ale intreprinderii, rezultate unor studii speciale efectuate, pre-testele sau post-testele publicitare eficienta actiunilor promotionale, revanzarile unor produse.
IIIa. cota de piata servita se determina doar pe segmente de piata in care activeaza firma si in raport cu vanzarile totale inregistrate pe aceste segmente.
b. puncte tari: mijloace de transport proprii; campanie publicitara la nivel national; cresterea puterii de cumparare; parfumuri de calitate inalta. Puncte slabe: existenta altor firme concurente; aprovizionarea unitatilor de distributie se face prin curierat; c. c)CPT=CAi/CA*100=25/250*100=0.10%
CPT=CAi/CA*100=15/250*100=0.06%
d. ===============================================


Varianta 92
I-1d 2c 3d 4b 5c 6) 1c 2a 3d 4f 5b
7F 8A 9A 10F
II-1. Functia premisa urmareste obtinerea informatiilor cu privire la pietele efective si potentiale, la ansamblul necesitatilor de consum solvabile si insolvabile, dar si la comportamentul consumatorului.
2. interiorul.
3. Limitele.
4. COERCITIVE.
5. 1-analiza mediului; 2-elaborarea strategiilor; 3- punerea in actiune.
Principiile marketingului sunt realizate prin satisfacerea clientilor si obtinerea de profit.(prin obiective psihologice si ob.economice).
6. a) Misiunea firmei: cine sunt clientii?; care sunt atuurile afacerii?; care sunt angajamentele pe care si le asuma firma fata de consumatori?; care sunt beneficiile oferite consumatorilor.
b) Scopul planificarii strategice este sa modeleze activitatile economice si produsele firmei in asa fel incat sa se realizeze profiturile si ratele de crestere urmarite.
III-a. costurile calitatii necorespunzatoare:pierderea unor clienti; refacerea produsului pt a ajunge la varianta corespunzatoare; efecte interne, scaderea moralului.
b. firma tre’ sa isi instruiasca angajatii pt a putea lucra cu utilajele nou cumparate
Nevoia creata pt perfectionarea angajatilor: dupa ce a fost numit pe un post, sunt folosite cateva tipuri de instruire prin care i se permite sa isi actualizeze abilitatile; pt unii accentul cade pe instruirea tehnica; pt altii, instruirea implica abilitati interpersonale sau cognitive.
c. Metode si tehnici de formare si perfectionare a pesonalului: rezolvarea de probleme; studiile de caz; prezentarile; jocurile; demonstratia; discutia in cadrul grupului;simularile.
d. firmele isi imbunatatesc tehnologiile si produsele in scopul de a stimula migrarea cererii catre articole cu o valoare mai mare. Capacitatea agentului economic de a se mentine pe pozitii inalte este data de capacitatea acestuia de a tine pasul cu progresul tehnic si tehnologic, deoarece viitorul inseamna tehnologie

Varianta 93
I-1b 2a 3b 4c 5a 6) 1b 2a 3d 4f 5c
7A 8F 9A 10f
II- 1. O oferta competitiva poate fi un produs de o calitate superioara care sa imi satisfaca toate cerintele la un pret cat mai bun, accesibil, ce beneficiaza de o buna promovare pe piata din punct de vedere al publicitatii si nu numai. Trebuie sa intruneasca toate caracteristicile importante cum ar fi: pret, calitate, ambalaj ( sa fie cat mai inovativ, interesant estetic) si o promovare pe piata adecvata.
2. Activitatii.
3. Profiturile.
4. informatii.
5. 1-functiile marketingului; 2-imbunatatirea permanenta a capacitatii de adaptare a intreprinderii la cerintele mediului sau de piata; 3-satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare.
6. a) analiza mediului, stabilirea obiectivelor, elaborarea strategiilor, elaborarea planurilor si programelor, punerea in actiune, urmarirea si controlul.
b) Analiza mediului extern se realizeaza cu ajutorul analizei SWOT iar componentele sale sunt oportunitatile si amenintarile.
III- a. Puncte tari:amplasarea intr-o zona turistica buna. Puncte slabe: calitatea slaba a serviciilor; pregatirea slaba a angajatilor. Oportunitati: deservirea unor alte categorii de clienti. Amenintari: alte firme concurente care apar pe piata.
b. Obiectiv pt formarea si perfectionarea ang: ajutarea in atingerea unui maxim de performanta in realizarea muncii lor; pregatirea lor pt evolutia viitoare a locurilor de munca.
c. 1-pozitia viitoare a firmei pe piata; 2-sarcini de realizat-fise de post; 3-interpretarea implicatiilor pt procesul de instruire
d. Recompense indirecte: 1-programe de protectie(asigurari medicale, asigurari de viata, pensii ajutor somaj); 2-plata timpului nelucrat(concedii de odihna, concedii medicale, sarbatori legale, pauza de masa); 3-servicii si alte recompense(masina de serviciu, plata scolarizarii, echipament de protectie, mese festive).
adriana2009
Moderator
 
Mesaje: 43
Membru din: Sâm Iun 13, 2009 10:50 am

Re: Rezolvari la marketing si mediul concurential bac 2009

Mesajde adriana2009 pe Sâm Iun 13, 2009 3:49 pm

Varianta 94
I- 1c 2b 3c 4a 5b 6) 1f 2a 3b 4e 5d
7F 8A 9A 10F
II- 1. Surse de informare de catre întreprindere in investigarea pietei, a nevoilor de utilizare sau de consum
2. Obiectivele.
3. Calitatea.
4. Piata.
5. 1-stabilirea obiectivelor; 2-elaborarea planurilor si programelor; 3-punerea in actiune.
6. a) Planurile ce pun in aplicare strategia firmei trebuie sa precizeze: termenele precise de realizare a activitatilor; mijloacele de mobilizat; tehnicile utilizate; persoanele responsabile cu punerea in aplicare.
b) Planificarea strategica orientata spre piata este procesul managerial de concepere si
pastrare a unei relatii viabile de corespondenta intre obiectivele, abilitatile si resursele firmei si ocaziile pe care le are pe piata.
III- a. puncte tari: calitatea serviciilor buna; tarife medii. Puncte slabe: ==========. Oportunitati: implementarea treptata a unui sistem de servicii suplimentare de agrement. Amenintari: existenta altor societati.
b. Motivul pt care firma si-a propus modernizarea treptata a serviciilor este de a observa modul in care clientii vor reactiona la schimbarile efectuate, dar in acelasi timp s pt atragerea de clienti pt serviciile noi introduse.
c. 1-pozitia actuala a firmei pe piata. 2-structura organizatorica;organigrame. 3-evaluarea performantelor;evaluari ale RU.
d. Recompense directe: salariul de merit: 1-sistemul de stimulente-premii, comisioane, sporuri la salariu, cumpararea de actiuni. 2-plata amanata-cumpararea de actiuni, participare la profit,planuri de economii.

Varianta 95
I- 1b 2b 3b 4b 5a 6)1c 2a 3d 4e 5b
7A 8a 9a10F
II- 1. Informatiile necesare managerilor de marketing: inregistrarile interne ale firmei, supravegherea productiei, supravegherea pietei.
2. Manageriala.
3. Economice.
4. Caliatatea.
5. 1-puncte tari; 2-puncte slabe; 3-oportunitati.
6. a) analiza mediului, stabilirea obiectivelor, elaborarea strategiilor, elaborarea planurilor si programelor, punerea in actiune, urmarirea si controlul.
b) Managementul prin obiective MBO consta in faptul ca unitatile isi stabilesc o combinatie de obiective, inclusiv profitabilitate, cresterea vanzarilor, imbunatatirea cotei de piata, limitarea riscurilor, capacitatea de inovare si reputatie, dupa care incep sa-si gestioneze activitatea pe baza lor.
III- a. produse inovative; produse de calitate superioara; transport la domiciliul clientilor; montaj gratuit; cererea este in crestere; cresterea puterii de cumparare; deschiderea granitelor; amenintare a celor doua firme; infiintarea unei fabrici in municipiul judetului respectiv;preturile sunt mari; publicitate intr-un ziar si un post de radio local.
b. cele doua firme aduc produse de inovatie de o calitate superioara. Sc „mobilux”asigura doar transportul la domiciliu spre deosebire de „mobexpert” care asigura si montajul gratuit. Dezavantajul celor doua firme este ca practica preturi destul de mari in comparatie cu celelalte firme, dar si faptul ca au facut publicitate doar intr-un ziar si la un post de radio local. O amenintare pt cele doua firme constituie infiintarea unei noi fabriciin municipiul judetului.
c. CPi=CAi/CA*100=40/100*100=0.4%
CPi=CAi/CA*100=35/100*100=0.35%.
d. Pozitia sc „mobilux” este mai buna fapt ce este redat de cifra de afaceri mai mare decat a sc „mobexpo”, astfel incat firma intai mentionata a avut un total de vanzari cu 5 mil de lei mai mare decat firma conurenta.


Varianta 96
I- 1c 2b 3a 4d 5d 6) 1c 2e 3d 4a 5b
7A 8F 9A
II- 1. Diferentierea ofertei este actiunea de concepere a unui set de diferente relevante pentru a deosebi oferta firmei de cea a concurentilor.
2. Pietei.
3. Principiu.
4. Informatiile.
5. 1-nume produs; 2-marca; 3-eticheta; 4-ambalajul individual; 5-documentele insotitoare.
6. a) Managementul prin obiective(MBO) consta in faptul ca unitatile isi stabilesc o combinatie de obiective, inclusiv profitabilitate, cresterea vanzarilor, imbunatatirea cotei de piata, limitarea riscurilor, capacitatea de inovare si reputatie, dupa care incep sa-si gestioneze activitatea pe baza lor.
b) Criterii indeplinite de obiective pt metoda MBO: sa fie ordonate ierarhic, sa fie realiste, sa fie exprimate cantitativ, sa fie concordante.
c) obiectivele trebuie ordonate ierarhic, de la cel mai important la cel mai putin important.
III- a. formarea si perfectionarea angajatilor are drept scop identificarea, aprecierea si facilitarea dezvoltarii competentelor acestora, permitand indivizilor sa performeze sarcini aferente unor posturi prezente sau viitoare.
b. Nevoia identificatapt perfectionarea angajatilor: dupa ce a fost numit pe un post, sunt folosite cateva tipuri de instruire prin care i se permite sa isi actualizeze abilitatile; pt unii accentul cade pe instruirea tehnica; pt altii, instruirea implica abilitati interpersonale sau cognitive.
c. planificarea instruirii: pozitia actuala a firmei pe piata—pozitia viitoare a firmei 1-structura organizatorica/organigrame. 2-situatia incadrarii cu personal/Planul de RU. 3-sarcini de realizat/fise de post. 4-analiza fluctuatiei RU/Planul RU. 5- evaluarea performantelor/evaluari ale RU.—interpretarea implicatiilor pt procesul de instruire—planul de instruire.
d. Metode si tehnici de formare si perfectionare a pesonalului: rezolvarea de probleme; studiile de caz; prezentarile; jocurile; demonstratia; discutia in cadrul grupului;simularile.
e. Modalitati de crestere a eficientei activitatii: formarea si perfectionarea angajatilor; motivarea personalului; modernizarea tehnologiei; masuri de reducere a costurilor, imbunatatirea continua a calitatii. Obiectivele formarii si perfectionarii sunt: ajutarea acestora in atingerea unui maxim de performanta in realizarea muncii lor; pregatirea lor pt evolutia viitoare a locurilor de munca.

Varianta 97
I- 1a 2a 3b 4c 5c 6) 1b 2e 3f 4c 5a
7A 8F 9A
II- 1. Oferta competitiva presupune ca elemantele componente ale unui produs sa coincida cat mai bine cu nevoile, preferintele si posibilitatile cumparatorilor potentiali.
2. Premisa.
3. Profit.
4. Mixul.
5. personal bine instruit: 1-competenta; 2-curtoazie; 3-credibilitate; 4-seriozitate; 5-receptivitate; 6-comunicare.
6. a)Caracteristicile formarii preturilor: In economia de piata datorita liberei concurente pretul nu este o variabila pur endogena, aflata total la discretia firmei, dar nici un element total strain ei, firma putand stabili intr-o masura importanta, preturile pe piata. Pentru a stabili cel mai bun pret poate intocmi o lista de control care sa contina: preturi practicate de concurenta; pretul pietei acceptat de majoritatea firmelor concurente; dependenta intre volumul vanzarilor si preturile practicate; politica de preturi pe care firma intentioneaza sa o adopte.
b)Politici de preturi: sa accepte pretul pietei; sa practice un pret mai mare decat concurenta; sa practice un pret mai mic decat concurenta; sa practice preturi diferite, pt fiecare segment de piata.
III-
a. Motivarea personalului are drept scop stimularea angajatilor in obtinerea de performante, prin recompense financiare si nonfinanciare consistente, echitabile si motivante.
b. plata amanata-cumpararea de actiuni, participare la profit,planuri de economii, circuite de intrajutorare.
c. elaborarea unei strategii privind motivatia personalului: analiza teoriilor motivationale; studierea obiectivelor strategice ale firmei; elaborarea variantelor de strategii motivationale; realizarea de consultari la toate nivelele managementului, precum si intre management si angajati, in vederea realizarii adaptarilor necesare pt strategia motivationala elaborata si alegerea variantei care va fi implementata; aplicarea si reevaluarea permanenta a strategiei motivationale.
d. banii: reprezinta salarile personalului ce pot atinge 50%din costurile unei firme si repr principala cauza a insatisfactiei salariatilor. Acestia reprezinta partea tangibila a unui sistem de compensare si sunt folositi pt a arata angajatilor cum sunt apreciate performantele.
d. Tipuri de recompense: banii: reprezinta salarile personalului ce pot atinge 50%din costurile unei firme si repr principala cauza a insatisfactiei salariatilor. Acestia reprezinta partea tangibila a unui sistem de compensare si sunt folositi pt a arata angajatilor cum sunt apreciate performantele. Beneficiile se mai numesc si compensatii indirecte. Gratuitatile sunt oferite doar unora dintre angajati; se refera la accesul la parcarile rezervate, case de vacanta, cluburi. Premiile se folosesc pt a recunoaste si incuraja munca angajatilor; sunt in bani sau in simboluri de genul”angajatul anului”.






Varianta 98

I- 1-b, 2-c, 3-c, 4-b, 5-a, 6. 1-c, 2-a, 3-b 4-f 5-d 7F 8F 9A

II-1. Calitatea reprezinta totalitatea atributelor si caracteristicilor unui produs sau serviciu care au influenta asupra capacitatii acestuia de a satisface nevoi exprimate sau implicite.
2. Mijloc.
3. Principiu.
4. Pietei.
5. Strategia de produs: 1-pretul; 2-calitatea; 3-dimensiunile ofertei; 4-structura ofertei; 5-nivelul calitativ; (imaginea pe care dorim sa o creem)
6. a)Obiectivul strategiei de produs obiectivul strategiei de produs este acela de a intruni elementele componente ale unui produs Elementele componente ale unui produs:- sa coincida cat mai bine cu nevoile; preferintele si posibilitatile cumparatorilor potentiali.
b)Componente ce definesc un produs: componente corporale; componente acorporale; comunicatii privitoare la produs; imaginea produsului.
III- a. Tipuri de recompense: banii: reprezinta salarile personalului ce pot atinge 50%din costurile unei firme si repr principala cauza a insatisfactiei salariatilor. Acestia reprezinta partea tangibila a unui sistem de compensare si sunt folositi pt a arata angajatilor cum sunt apreciate performantele. Beneficiile se mai numesc si compensatii indirecte. Gratuitatile sunt oferite doar unora dintre angajati; se refera la accesul la parcarile rezervate, case de vacanta, cluburi. Premiile se folosesc pt a recunoaste si incuraja munca angajatilor; sunt in bani sau in simboluri de genul”angajatul anului”.
b. principiile sistemelor de salarizare: principiul negocierii salariilor, principiul salariilor minime,principiul la munca egala,salariu egal; principiul liberalizarii salariilor, caracterul confidential al salariului.
c. Motivarea nonfinanciara include actiuni precum: realizarea unui climat de valorizare a muncii bine facute; construirea unor finaluri de cariera constructive; realizarea situatiilor concurentiale de munca pe baza diversificarii sarcinilor pentru a solicita intregul potential productiv al angajatilor; eliminarea barierelor birocratice, organizatorice si a celor legate de conditiile de munca; asigurarea competitiei intraorganizationale intre indivizi si grupuri pe baza definirii clare a criteriilor si obiectivelor in conformitate cu un regulament prestabilit care sa conduca simultan la potentarea cooperarii.
d. Motivarea personalului are drept scop stimularea angajatilor in obtinerea de performante, prin recompense financiare si nonfinanciare consistente, echitabile si motivante.
e. Premiile se folosesc pt a recunoaste si incuraja munca angajatilor; sunt in bani sau in simboluri de genul”angajatul anului”. Acestea se acorda in scopul de a stimula angajatii in munca ce o presteaza.

VARIANTA 99

I- 1-a, 2-d, 3-d, 4-b, 5-b 6 1-d, 2-a, 3-b, 4-f, 5-c, 7A 8F 9F

II-1. Rolul etichetei unui produs este de a informa, dar si de a confirma calitatea si chiar de a promova produsul.
2. Adaptare.
3. Profit.
4. Obiectiv.
5. modalitati de diferentiere a ofertei: prin produse, prin servicii, prin imagine, prin comportamentul personalului, prin pozitionarea ofertei.
6. a) Promovarea cuprinde ansamblul actiunilor si mijloacelor utilizate pentru informarea cumparatorilor, pentru trezirea interesului fata de produs si de marca, pt stimularea deciziei de cumparare. La baza acestor actiuni se afla comunicarea permanenta a firmei cu mediul extern.
b)Tehnici de publicitate: publicitatea prin mass-media, publicitatea exterioara, publicitatea directa, publicitatea gratuita.
III- a. cererea este in crestere; amplasarea in centrul orasului; preturl produselor este mare; personalul a fost schimbat de mai multe ori intr-un an; conducerea firmei a fost instruita in strainatate; dispune de resurse financiare mari; asigura transport la domiciliu; instalare si service gratuit timp de un an; amplasarea in zona depozitelor de la marginea orasului; practica preturi mici; produsele provin de la firme putin cunoscute pe piata; magazinul se afla in nteriorul depozitului; conducerea este asigurata de patron,care este un fost electrician; a inregistrat o scadere a vazarilor.
b. cererea este in crestere; amplasarea in centrul orasului; conducerea firmei a fost instruita in strainatate; dispune de resurse financiare mari; asigura transport la domiciliu; instalare si service gratuit timp de un an.
c. amplasarea in zona depozitelor de la marginea orasului; produsele provin de la firme putin cunoscute pe piata; magazinul se afla in interiorul depozitului; a inregistrat o scadere a vazarilor.
d. solutii: deschiderea unui magazin in centrul orasului si aprovizionarea produselor sa fie facuta de la firme mai cunoscute.
e. cota de piata absoluta:
firma „A”- CPi=CAi/Ca*100=90/300*100=0.3%
firma „B”- CPi=CAi/Ca*100=30/300*100=0.1%
cota de piata relativa:
firma „A”- CPRi=CAi/CAl=30/90=0.33

Varianta 100
I- 1-c, 2-a 3-a 4-d 5-a 6. 1-b 2d 3e 4a 5c 7F 8A 9F

II- 1. Performanta calitativa se refera la nivelul la care functioneaza caracteristicile primare ale produsului. Este un instrument important de diferentiere a ofertei unui produs, referindu-se la nivelul la care functioneaza caracteristicile primare ale produsului. Produsele se plaseaza pe unul din cele patru niveluri de performanta: scazuta, medie, inalta si superioara.
2. Nevoilor.
3. Profitului.
4. Cumparatorului.
5. instrumente de promovare pe care le poate utiliza firma: 1-publicitatea, 2-promovarea vanzarilor, 3-relatiile publice, 4-forta de vanzare, 5-participarea la targuri si expozitii.
6. a) Cumparatorii sunt dispusi sa cumpere un produs mai scump atunci cand considera ca produsul are o calitate superioara, confera prestigiu sau exclusivitate.de altfel acestia prefera produsele mai ieftine.
b)Strategii de gestionare a performantei calitative: imbunatatirea permanenta a produsului; mentinerea calitatii produsului la un nivel inalt; diminuarea treptata, in timp, a calitatii produsului.
III- a. formarea si perfectionarea angajatilor are drept scop identificarea, aprecierea si facilitarea dezvoltarii competentelor acestora, permitand indivizilor sa performeze sarcini aferente unor posturi prezente sau viitoare.
b. sistemul de recompense: 1-recompense indirecte: a)programe de protectie, b)plata timpului nelucrat, c)servicii si alte recompense. 2-recompense directe: salariu de baza; salariul de merit—a)sistemul de stimulente;b)plata amanata.====================
c. elaborarea unei strategii privind motivatia personalului: analiza teoriilor motivationale; studierea obiectivelor strategice ale firmei; elaborarea variantelor de strategii motivationale; realizarea de consultari la toate nivelele managementului, precum si intre management si angajati, in vederea realizarii adaptarilor necesare pt strategia motivationala elaborata si alegerea variantei care va fi implementata; aplicarea si reevaluarea permanenta a strategiei motivationale.
d. principiile sistemelor de salarizare: principiul negocierii salariilor, principiul salariilor minime,principiul la munca egala,salariu egal; principiul liberalizarii salariilor, caracterul confidential al salariului, salarizare dupa cantitatea muncii, calitatea, nivelul de calificare, conditii de munca.
e. analiza SWOT: puncte tari; puncte slabe; oportunitati; amenintari
adriana2009
Moderator
 
Mesaje: 43
Membru din: Sâm Iun 13, 2009 10:50 am

de Robot pe

Robot
 
Mesaje: 1
Membru din: 2008
Locaţie: IT


Înapoi la Marketing

Cine este conectat

Utilizatori înregistraţi: Google [Bot], Google Adsense [Bot]